2023-10-20
是咁的:見到人頭湧湧,燈光火著,排場十足,唔埋去趁吓熱鬧真係驚蝕底。呢間我估應該唔係開咗好耐嘅咖啡店,用我最鍾意嘅橙色做主調,先入為主,更加吸引我要入去觀摩吓啦。呢個品牌都有番咁上下歷史架,應該係喺摩洛哥馬拉客什起始嘅,其他有佢嘅Coffee Room城市包括新加坡、科威特、卡塔爾、同埋依家香港呢間店。據悉佢哋有二百種Arabica Coffee 阿拉比卡(小果咖啡)嘅選擇,買番屋企試,閒閒地都要試幾年(假設你一個禮拜飲100gram),而Arabica Coffee已經係精品咖啡嘅指標,相信咖啡愛好者應該會有興趣喺呢度尋寶。至於我呢,我就比較硬頸又固步自封,屋企每朝嗰杯Siphon虹吸依然堅持用我一向買開嗰隻咖啡,要我轉其實都好困難。不過,入嚟買杯飲吓就一定會嘅。我對咖啡無乜研究,最佳方法當然係請店鋪介紹啦。咁下面就point form講吓體驗啦:1) 店員幫我揀嗰隻咖啡,我麻麻地。To be fair,佢有問我鍾意乜嘢口味,其實我唔識答,所以呢杯唔啱口味都正常嘅;2) $50蚊杯咖啡,唔十分大杯,夠飲,一定連埋一個卡紙摺成嘅「盆」,跟嚟一杯cream同一支啡糖candy(我唔想寫「
2) $50蚊杯咖啡,唔十分大杯,夠飲,一定連埋一個卡紙摺成嘅「盆」,跟嚟一杯cream同一支啡糖candy(我唔想寫「啡糖糖」,我驚我自己都睇唔明🤣😅)。畀50蚊成盆嘢攞走,成件事係細致嘅,但攞過一次,對我嚟講就夠嘞。下次,我一定唔會再想攞呢盆嘢,之但係menu上面好似無標價錢話可唔可以就咁買一杯咖啡唔要盆嘢(當然你可以照畀50蚊就咁拎杯咖啡走啦)。如果無得平啲就咁買杯咖啡,咁我會喺番對面都係賣阿拉比卡嗰間買;
3) 我估可能係支持推動環保嘅原因,個杯蓋係用啲厚紙質之類或者再生原料嘅嘢做成,唔係膠。我呢啲好想支持環保但始終有啲嘢仲係守舊嘅膠人,隔住佢呢個杯蓋嚟飲有啲唔十分舒適,所以我一可以唔使行住飲就拎走咗個蓋;
4) 呢度有croissant同其他pastry賣,賣相靚到假嘅一樣,勁吸引!勁鍾意食croissant嘅我買咗一個試,幾好,入面有啲甜嘅料搽咗喺內邊,所以偏甜啱晒我!佢賣$23蚊隻,雖然size係細隻過一般,但我覺得喺ifc大地鋪,$23蚊買到乜嘢都好啦,係抵食嘅!
講完咁多,即係使唔使去呀?
嗱,睇到我呢段嘢嘅即係ig人啦,咁咪去打個卡囉。
「你咁講,即係話人啲咖啡唔好飲啦!」
唔好誤會,我無咁講,我唔識啫。其實呢,有得兩百種 Arabica Coffee畀你揀,佢啲咖啡又可以有幾唔好飲呢。我只係無覺得佢特別好飲,而唔係唔好飲。咁既然唔覺得特別好飲,我又點會特別介紹你要去洗50蚊呢,right?