2011-03-30 139 浏览
禮拜日時專登走去試杯咖啡,之前其實都搵過朋友探聽,知道呢道一杯Syphon要$36,講真,都真係幾貴,不過都覺得要支持下,同試下。去到,專登叫左杯耶加雪夫,因為自己屋企都有豆,想試試自己沖成點。Barista姐姐都好Nice,最緊要係問佢嘅嘢都識答,証明唔係求其請個人返黎沖。沖嘅時候我全程都留意住每個細節,同我沖開嘅時間,溫度都好唔同。一飲之下,有啲驚喜,入口不會有強烈嘅苦或酸味,好溫和,入口舒服。而家香港識飲咖啡嘅人實在唔多,識欣賞精品咖啡嘅人更少,再加上見佢係公平貿易,雖然啲豆真係貴幾多下,都要支持支持,所以買左包豆。返屋企調整左自己沖Syphon嘅方法,實在好左好多,$36學到嘢,值得~

$36 (其他)