2010-01-07
晚膳日期:06/01/2010,星期三晚 (4人)因時間表排得密密麻麻,唯有取消做facial與美國friend飯局,很大犧牲啊!天氣開始轉冷,本想去金牌火煱打邊爐;但D friend話打邊爐太多驚爛咀。最後我們選了屋企就近的東寶。裝修及環境:純正市政大樓街市(地踎質素),因全是磚牆,很嘈吵,但這是就是街市!服務:無食一排,不知是否因為是平日,這晚的服務奇好;有次weekend去就‧‧‧。我們這些支持環保的,最欣賞佢有人倒骨但無需換碟。這裡是有5% service charge,對!是大排檔形式也收服務費,很寸呢!點了:蛋焗魚腸、羊腩煲、唐生菜、風沙雞、魚湯花膠浸豆苗 蛋焗魚腸 –超正,魚腸唔算腥, 採用的蛋好香,即叫即焗,需等35分鐘。上枱時香噴噴,成個焗蛋糕咁,好厚,夠哂飽肚。 羊腩煲 – 超正,軟度適中,羊帶點羊羶味,味汁濃厚。 生的唐生菜 – 用羊汁碌唐生菜,正! 風沙雞半隻 – 皮脆,肉厚,ok,必食之選! 魚湯花膠浸豆苗 – 全晚最普通,魚湯唔夠濃,花膠幼到死又硬,唔靚。 奉送姜汁蕃薯糖水 –姜汁超正,蕃薯件數夠又夠粉,但我就覺得味道太甜。4個人共食咗$430、每人約$10
最後我們選了屋企就近的東寶。
點了:蛋焗魚腸、羊腩煲、唐生菜、風沙雞、魚湯花膠浸豆苗
羊腩煲 – 超正,軟度適中,羊帶點羊羶味,味汁濃厚。
生的唐生菜 – 用羊汁碌唐生菜,正!
風沙雞半隻 – 皮脆,肉厚,ok,必食之選!
4個人共食咗$430、每人約$108
整體都如以往好味,下次會再來試鱷魚肉!
建議新食客要有心理準備:要接受大排檔環境,酒樓價錢,但是用心做出來的高質素菜式。