2019-01-06 149 浏览
Affordable Luxury - 「能夠負擔得起的奢華」,現時最興盛的消費潮流。點解流行?原因好簡單,當人越來越進化,越來越講求「態度」而不只是「維生」,但我們人工仍然保持低賤的時候,我們需要一些「奢華感」,因而引入不少輕奢侈品的出現。除了用品、旅行,當然餐廳也是。以前食下好野(都只不過是西餐、壽司、燒肉),要等到出糧當「獎勵」下自己。今日多得世界化的出現,令我們更容易以平民價錢享用高級美食。今日就想同大家分享呢間<$100的飛驒牛漢堡,好讓大家咀巴窮風流一下。麻雀雖小但五臟俱全。鋪頭細細但廚房同堂食並備。大家點餐後可以親見自己的漢堡包即叫即製的過程。那裡的菜式不論漢堡、麵食及配菜,都是即點即烹,保證新鮮。那裡選擇也不少,漢堡都有約十款,還有麵食、前菜等,牆上更貼上等等限時或季節推介的炸物,相當吸引。而我早已有心水了。就是它了!飛驒牛堡 + 薯格,等左廿分鐘左右,新鮮即製,熱辣辣咁,睇落非常吸引!先講講主角-漢堡,用上了「日本三大牛種」的飛驒牛肉,鹽、胡椒的調味,煎香後肉汁豐富,外面仍帶焦香;而漢堡包本已烘烤,吸收肉汁後香脆又惹味。中間有熱溶芝士、煎蛋及新鮮菜苗,比平時用

先講講主角-漢堡,用上了「日本三大牛種」的飛驒牛肉,鹽、胡椒的調味,煎香後肉汁豐富,外面仍帶焦香;而漢堡包本已烘烤,吸收肉汁後香脆又惹味。中間有熱溶芝士、煎蛋及新鮮菜苗,比平時用的生菜,味道更清新,口感更有嚼頭。
鮮花雖美,但不可小覷綠葉。那裡的薯格真係「世界級」。真心冇咩特別,輕輕調味、即炸,已經好好味。每件上手唔油膩好乾身,舊舊都好脆但內裡的薯味濃又粉糯,好少街鋪的配料係咁對版,值得一讚!
食到咁上下,飲返支冰凍桃茶,心曠神怡!咁樣食返,今晚我仲唔叫「風流快活」