2014-12-25
我爸早前係報紙見到富臨有張coupon,可以用$288食到原價$480嘅濃湯雞煲翅,佢覺得好抵好想去試, 於是我媽係平安夜當日就話一齊去尖東富臨食我最憎大時大節喺街度同人逼, 更何況係平安夜去尖東?不過要陪屋企人, 冇法子啦我媽book左8點, 但我地7點8未夠已經去到, 個知客話我地咁早去到未有位, 俾左張4號籌叫我地等下先,我同我爸就上去附近睇野, 我媽係酒樓等住位先差唔多8點, 我同我爸仲未收到我媽通知, 落返去酒樓時剛好見到個知客帶緊我媽去張檯度,問返我媽, 佢話等左好耐都冇位, 知客叫號碼已經叫到10幾號,佢原本以為因為人數唔同, 所以自己未有檯,後尾見8點於是問返個知客, 個知客先話: "哎呀! 我唔記得左你!"真係唔明點解咁都可以唔記得/搞亂晒....入座後, 知客同我地mark左我地預先book左個雞煲翅,我媽見龍蝦伊麵特價$78幾抵, 問左"侍應A" (中年大叔), 佢話食雞煲翅都可以叫龍蝦伊麵, 於是我地就叫左呢兩樣過左無耐, "侍應A"走返嚟話雞煲翅賣晒, 我地話我地一早訂左, 張卡都mark左架wor!後尾有個經理過嚟, 話會整俾我地可見呢間野真係好混亂...再
可以用$288食到原價$480嘅濃湯雞煲翅,
我最憎大時大節喺街度同人逼, 更何況係平安夜去尖東?
不過要陪屋企人, 冇法子啦
我媽book左8點, 但我地7點8未夠已經去到,
個知客話我地咁早去到未有位, 俾左張4號籌叫我地等下先,
我同我爸就上去附近睇野, 我媽係酒樓等住位先
差唔多8點, 我同我爸仲未收到我媽通知,
落返去酒樓時剛好見到個知客帶緊我媽去張檯度,
佢原本以為因為人數唔同, 所以自己未有檯,
真係唔明點解咁都可以唔記得/搞亂晒....
入座後, 知客同我地mark左我地預先book左個雞煲翅,
於是我地就叫左呢兩樣
過左無耐, "侍應A"走返嚟話雞煲翅賣晒,
我地話我地一早訂左, 張卡都mark左架wor!
後尾有個經理過嚟, 話會整俾我地
可見呢間野真係好混亂...
再過一陣, "侍應A"又走嚟話, 雞煲翅同龍蝦伊麵兩樣都係特價野, 唔可以一齊叫,
話要加我地兩位茶芥, 抵消條數,
我就講左一句 "問左你地話可以兩樣一齊叫架wor"
"侍應A"就突然著晒火黑晒面, 大大聲話 "得! 我幫你地俾! 我幫你地俾!"
再走埋去個經理度大大聲話 "我俾! 我幫佢地俾!"
咁嘅服務態度真係嚇左我地一跳, 都唔知 "侍應A" 之後會唔會加料
最後埋單, 負責埋單的另一位女經理就話因為雞煲翅同龍蝦伊麵唔可以出現係同一張單度,
所以要分兩張單, 每張計兩位茶錢同一個酸菜錢,
即係我地要俾多一位茶同一個芥, "侍應A" 亦冇 "幫我地俾"
我地明白酒樓都難做, 所以都冇同佢地拗, 照俾左錢~
呢個唔係錢問題, 不過當初講錯的確係佢地責任, 點解我地要受佢氣?
濃湯雞煲翅
我食左少少, 覺得d湯比較鹹, 我父母就話d雞肉鞋左d
雞煲翅係現場放係爐上煮滾, 不過個傳菜阿姐拎左個煲同材料出嚟後就走左去
我地叫左好耐先有侍應過嚟幫我地整
龍蝦芝士伊麵
不過$78呢個價錢唔可以要求咁多
杞子魚湯浸菜苗
不過d菜幾好食, 算唔錯~
原本好似仲有生果送, 不過我地10點問個侍應佢話剛剛送晒
總括而言, 食物算ok, 不過服務真係唔得, 樣樣野都好混亂