落街跑步时发现第一街转角开咗间新餐厅「The Bottle & Steak」,本身以为佢系酒吧,但行近望望佢个餐牌,先知原来佢有食物卖,甚至你可以称呼佢为扒房🥩。餐厅环境装修简约,行工业风,选用高枱能够提升空间感。呢度整个气氛令人舒服😌,系放工后松一松畅饮嘅好地方。其实一入餐厅你会发觉后方位置有一堆饮品雪柜,好似便利店咁。你冇睇错,佢哋唔系摆设嚟,餐厅售卖各式各样嘅啤酒汽水🍻,饮品整齐排列,任君选择,比起写上餐牌更能掌握每样饮品嘅特色。美国安格斯平铁牛扒USDA Flat Iron Steak($128),平铁牛扒系近年特别流行嘅部位🐮,佢其实即系翼板肉,系成只牛入面仅次于牛柳最嫩滑嘅位置,而且肉味香浓,但呢块扒中间有条筋,所以肉质韧咗少少。牛扒虽然唔系Prime级,不过烹调方法令佢充满住烧烤嘅香气,做到色香味俱全!厨师控制火喉得宜,七成熟啱啱好🔥。澳洲猪鞍架AUS Pork Rack($158),🐷猪鞍竟然比牛扒还要贵,不过又真系几好食嘅。猪鞍扒够厚身,肉质唔嚡兼且富有肉汁,边边位带点肥膏,食落更加香口。除咗肉扒以外,主菜仲配以厚切薯条🍟同沙律菜🥗,一人食晒成碟超满足,男仔食都会够饱
澳洲猪鞍架
澳洲猪鞍架AUS Pork Rack($158),🐷猪鞍竟然比牛扒还要贵,不过又真系几好食嘅。猪鞍扒够厚身,肉质唔嚡兼且富有肉汁,边边位带点肥膏,食落更加香口。除咗肉扒以外,主菜仲配以厚切薯条🍟同沙律菜🥗,一人食晒成碟超满足,男仔食都会够饱肚。
挪威烟三文鱼玫瑰
挪威烟三文鱼玫瑰Smoked Salmon Rosettes($58),🐟斋睇菜名都幻想到烟三文鱼嘅造型系点样,碟中有两朵用烟三文鱼砌成嘅玫瑰花🌹,并以带辣味嘅千岛酱作调味,好开胃。
橄榄油炒西兰花苗
橄榄油炒西兰花苗Sauteed Broccolini($48),🥦西兰花好常见,但西兰花苗就少见好多,后者花少茎长,系西兰花同芥兰嘅混种。不过两者味道类同,简单用橄榄油炒已经唔错,爽口又清甜。
饮品方面,我哋拣咗Macario Blood Orange Soda($22)同Mongozo Banana Beer($42),两者都系水果主题,前者系血橙味汽水🍊,味道唔会太甜,同一般橙味真系有啲不同。后者系香蕉味啤酒🍌,呢个组合好新颖,闻落蕉香十足,饮落觉得算易入口,一啲都唔苦,啱女仔饮。
总括嚟讲,我几钟意呢间餐厅,佢概念清晰,唔花巧,Bottle + Steak = Simple is the best☺️。以后想同朋友简单食饭据扒吹水,首选呢度,而且佢仲要唔收加一服务费㗎。唱返首歌先:一块扒来验证佢,一枝酒全力攻破🍺~~~。
2021-08-29
挪威烟三文鱼玫瑰