2016-01-18
年近歲晚,我地唸住同班朋友團個年,由於多人住觀塘,所以就選左呢一間----釣魚翁~因為我地一早訂左位,所以去到都唔係好洗等;一見到個門面,又紅酒又燒鵝,仲有個哥哥仔义住隻 BB 豬,火光熊熊咁燒緊隻BB豬,睇黎一陣都必點要呢幾樣野食。一入座,因為未人齊,個經理都叫我地點菜,咁我當然話,我地未人齊,等多陣先再點丫,咁架喇。。。但佢不停隔幾分鐘又講一次,幾分鐘又講一次。。。我心唸,我地得3個人係度,你都催我點菜,係咪真係咁賣座先~~好喇,咁叫左個餐先喇。菜就點完喇,應該唔急喇。一定有得食喇。。。個心都定哂。點知隔無耐,佢又走埋黎。。問我起得未,當時我地多左人,有6個,但都未人齊嘛,爸爸媽媽教落,要等齊先食得架~~如事者,佢又催左我地 3 - 4 次,個心由煩哂。好喇,人齊喇。。經理起菜唔該~~首先出塲。。係隻 BB 豬,(會唔會係岩岩我見到燒緊咯隻黎呢~)。。。隻豬豬睇都幾好睇。。食落都唔錯,不過如果可以再燒脆身少少會更好。第二樣。。。。。燒鵝。。呢樣真係非常麻麻,皮無見之感覺,肉又唔滑,無汁。我見到大家都唔係點夾呢隻鵝,就知。。。。。下一味唔該。但到呢一刻,我先知點解佢係咁叫我地起菜。。
好喇,人齊喇。。經理起菜唔該~~
第二樣。。。。。燒鵝。。
芝士龍蝦伊面。。都夠芝士味,唔會太小芝士,面亦整得唔錯,而且,龍蝦份量都足夠,唔會令人感到唔夠食。
富貴花炒鳳蚌片。。。。。嘩。。好咸。第一個朋友第一句就咁講,咁我都唔會只係聽人講就信o既,咁我都要試過先知架嘛,點知一食,水。。比水我。咸到呢。。。o的蚌片同雞肉又硬又咸,點食呀。
到個湯喇,其實,我都唔知佢用咩料煲,大家如果見到,可唔可以話比我知呢~ 但係個湯煲出黎,好似水咁清囉,都唔濃o既,咪道亦相當一般。
條魚黎喇,呢條魚唔算大條,而且都蒸得唔錯,唔會話太熟,令佢無咩”孩”口o既感覺,都幾滑,有o既地方會蒸到老哂,咁就浪費左佢喇。唔錯唔錯
鮑魚出塲喇,細細隻,一啖一隻,好方便,有淡淡o既果皮味,都幾香,而且佢地都幾細心,將隻鮑魚起左先,咁都我地食o既時間,就唔洗麻煩,就咁夾出黎就食得,乾淨利落。
到個菜同糯米飯,菜就無咩特別,不過元貝咪好出,不過佢用小白菜,大家留意喔,小白菜好涼架~
最後糯米飯呢,其實我地咁多人食以上咁多樣野食,都飽飽地,因為我地都唔算大食,所以個飯大家都係淺嚐,唔會好痴牙,但唔夠乾身,不過都幾好味。