2022-09-13
今次好期待食富山麵家😍因為佢係日本東京拉麵Show連續四年冠軍🏆(2009-2012)香港一號店~坐低唔使諗,即刻揀咗冠軍黑醬油拉麵!叉燒肥瘦適中,入口有油香而不膩😍溏心蛋嫩滑、蛋黃味香濃;湯底以醬油為基底,再加入雞骨、豬骨、鮮魚等熬製,難怪醬油味唔會死咸~麵條掛湯力都好勁,掛住黑醬油湯汁精華~第一次食黑醬油拉麵,比想像中好味,食落除左有鹹味食有淡淡既鮮味😋黃金蟹糕牛奶沾麵乳白色的湯底有豬骨、雞骨、鰹魚及牛奶等煮成~上菜時仲見到牛油係湯汁未溶哂,牛奶同牛油混合埋之後好creamy😛配合埋掛湯力唔錯嘅拉麵,食落啖啖極香濃既奶香,如果啲湯濃稠多少少就perfect🤤蟹膏大大舊混合埋好香蟹味,好正🤣飲品試左凍鮮泡蜂蜜綠茶佢係真材實料蜂蜜加綠茶包第一啖前半段飲到蜜糖既清🍯餘韻回甘有綠茶既少少澀味🍵我覺得幾有層次所以幾中意☺️富山雞翼🗻雞翼外皮金黃色睇見都流哂口水🤤外皮炸得鬆脆、入面雞肉好juicy,用特製醬料醃味,甜甜鹹鹹幾特別👍🏻食兩三件都唔會膩😆煙燻三文魚沙律三文魚、粟米、沙律菜,全部都好新鮮,芝麻醬份量一啲都唔孤寒👍🏻
坐低唔使諗,即刻揀咗冠軍黑醬油拉麵!
叉燒肥瘦適中,入口有油香而不膩😍
溏心蛋嫩滑、蛋黃味香濃;
麵條掛湯力都好勁,掛住黑醬油湯汁精華~
乳白色的湯底有豬骨、雞骨、鰹魚及牛奶等煮成~
蟹膏大大舊混合埋好香蟹味,好正🤣
飲品試左凍鮮泡蜂蜜綠茶
佢係真材實料蜂蜜加綠茶包