2010-09-30 14 浏览
难得中秋节,可以4:00 放工,趁呢个大好机会饮下午茶!终于可以一尝蒲公英健康咖啡!太好嘞!叫咗:热黑芝麻 蒲公英健康咖啡配自家杏仁奶 $28其实呢杯咖啡唔系平,对比之下,仲贵过上次个下午茶餐,可以话系「妹仔大过主人婆」!如果,跟下午茶餐先有半价!不过,当晚要返屋企做节,食妈咪准备嘅丰富大餐,所以,净系饮杯嘢!原来呢杯健康咖啡,唔系真正咖啡,采用水溶性嘅蒲公英、菊苣、红菜头、大麦及黑麦根部精华制成;但系味道好似咖啡,真特别!亦不含咖啡因,比较健康!饮完当晚唔会瞓唔著!我见第二日放假先敢试咋!我好少饮咖啡,就算饮多数系 Latte。我觉得呢杯咖啡味不太浓,比较稀薄;况且水唔够热,只系和暖热些少,难以带出咖啡香味。成杯黑芝麻粉份量实在唔少,除咗杯面见到之外,成杯都系黑芝麻粉;咖啡味道自然被黑芝麻盖过,亦闻到黑芝麻香味,杯面见到一点点油点都唔出奇,因为芝麻出油,带点滋润。反而,杏仁奶唔多出味,只从茶匙中看到很少嘅杏仁碎粒。加上两包咖啡糖,甜味刚刚好!黑芝麻本身含脂肪、蛋白质、叶酸、甾醇、芝麻素、芝麻酚、维生素E、糖类、卵磷脂和较多钙等,经常听到黑芝麻可以令头发乌黑,亦有助排走身体毒素、并有抗
难得中秋节,可以4:00 放工,趁呢个大好机会饮下午茶!

终于可以一尝蒲公英健康咖啡!太好嘞!
叫咗:热黑芝麻 蒲公英健康咖啡配自家杏仁奶 $28

黑芝麻本身含脂肪、蛋白质、叶酸、甾醇、芝麻素、芝麻酚、维生素E、糖类、卵磷脂和较多钙等,经常听到黑芝麻可以令头发乌黑,亦有助排走身体毒素、并有抗衰老作用。
至于,健康咖啡亦可有助降低胆固醇及促进消化系统!

黑芝麻蒲公英健康咖啡配自家杏仁奶
杯面洒上黑芝麻粉,卖相不裕!
2010-09-22
黑芝麻蒲公英健康咖啡配自家杏仁奶
杯面洒上黑芝麻粉,卖相不裕!
  • 蒲公英健康咖啡