2022-11-10 1111 浏览
話說,同事諗住帶我去謝斐道食一間泰國嘢😍,點知間舖頭執咗😱(後尾發現原來係轉咗手,下次會去試下😏),咁唯有一路行一路諗下食咩好,赫然發現原來同一條街入面仲有一間食泰國嘢嘅小店😳,望落都幾骨子🥰,一於去試下先啦。小店環境比較擠迫😶,但就好乾淨👍,店員亦非常勤快🥰。餐牌嘅款式唔算多,有粉麵類🍜、飯類🍚和泡飯類🥣,比較特別係粉麵類,感覺就好似車仔麵🍜,你可以揀湯、粉麵和餸,基本上包一款餸,額外每款就 +$8。燒豬頸肉(+炸蝦餅)叻沙湯油麵 $68豬頸肉燒得非常好☺️,每塊厚道適中,唔太薄,咬下去有很濃烈的燒烤味道😍,而豬頸肉肉質嫩滑之餘又非常爽彈🥰,非常好食😋。加咗8蚊嘅蝦餅🦐一啲都唔欺場,黄金脆面,香脆彈牙,但可惜嘅係無分開另上🙈,放咗係嗰湯上面,所以表面有少少位腍咗🥲。油麵正常好食,叻沙湯底未算濃郁,但仍有椰香味🤗,另外湯啲辣味係慢慢滲出嚟,但就略嫌辣度不足😅。香茅豬扒清雞湯河粉 $60清湯嘅面層佈滿雞油,雖然證明真材實料係用雞淆出嚟😁,但就感覺好油膩🥲。豬扒普通,唔及豬頸肉出色😔,河粉正常,感覺普普通通😶。招牌串燒飯 $65碟飯未嚟之前我仲怕唔夠飽,點知嚟到嘅時候發現都幾大串下😲。

小店環境比較擠迫😶,但就好乾淨👍,店員亦非常勤快🥰。

燒豬頸肉(+炸蝦餅)叻沙湯油麵 $68

香茅豬扒清雞湯河粉 $60

招牌串燒飯 $65
碟飯未嚟之前我仲怕唔夠飽,點知嚟到嘅時候發現都幾大串下😲。除咗雞牛豬🐓🐂🐖各一串外,原來仲有串牛丸。串燒同燒豬頸肉一樣,帶有強烈嘅燒烤味道☺️。講真,我覺得3️⃣款肉都好香,好好味😋;牛丸表面焦香,入面juicy,4️⃣款肉再配上香濃嘅沙爹醬,令整體口感更上一層樓😍,無愧招牌之名😋。

總括而言,燒物非常出色,價錢亦算公道,性價比唔錯,下次回頭再試埋其他嘢食😆。

2022-11-09