2017-06-10 129 浏览
前排同朋友去左間樓上串燒店度嘆,個店名都幾得意。入到去,暗暗地,一大個酒架,牆身亦放左唔少酒樽做裝飾,加上帶raw味嘅木吧枱,感覺幾有格調。枱面放左幾樽調味料,美觀得泥又好照顧重口味嘅客人。揀左Goldeneye Organic Pale Ale呢支手工啤酒,淡淡地少少甜,一路嘆酒一路望下街景,寫意~嘆下嘆下,啲串燒開始上枱喇,先泥個BB蘆筍清一清腸胃先,蘆筍望落好鮮嫩嘅感覺,入口果然juicy無渣,係略嫌孜然粉加得較重口味。繼續都係蔬菜類,微辣肉碎燒茄子,嗚哇手臂咁長,滿佈麻辣味嘅肉碎同茄子好夾,辣味唔算強烈,少少麻,好惹味,茄子熟度剛好,夠腍滑又唔會無左一絲絲嘅質感。送酒小食泥喇,脆卜卜嘅雞皮,真係薯片咁脆~ 食落唔肥膩,咸香咸香,仲feel到少少雞油香氣,邪惡感無晒。而雞泡魚乾,上碟已經好香,醃得好入味,入口係咸甜口味,煙煙韌韌,好有咬勁,同雞皮一樣,都係送酒佳品。肉類都唔錯,好似柚子燒雞翼,睇個樣得pat柚子醬以為好流,估唔到又幾好食。雞皮燒至金黃,好香口,入口強烈柚子香味,雞肉軟綿綿,仲好滑,熟得啱啱好。至於鰻魚,邊位燒得有啲脆有啲彈牙,魚身腍滑,咸味適中,係稍嫌有些微魚腥味

枱面放左幾樽調味料,美觀得泥又好照顧重口味嘅客人。

至於鰻魚,邊位燒得有啲脆有啲彈牙,魚身腍滑,咸味適中,係稍嫌有些微魚腥味,不過咁大條都好抵食~

燒雞脾菇,個人至愛,真係點燒都咁juicy,如果一串可以多啲就好啦,得六小塊感覺少左啲。

仲叫左個冬陰功錫紙包蜆,打開見到好多菇同蜆,充斥住香茅味,味道都唔錯,但個人口味覺得可以再酸啲。

最後泥個甜點,綿花糖燒多士,賣相唔錯,雖然唔係厚多士有少少失望,但一咬落去又脆又鬆化嘅多士,加上只溶喺口嘅綿花糖,即刻心心眼~ 而且甜度唔高,食落唔滯,一個人都可以ko到一整塊。
呢度環境唔嘈雜,好啱三五知己談天飲酒送小食,放工過泥飲番兩杯,爽番晒~