2006-08-21 7 浏览
預o左SoHo 各面大旗旗下食肆都有一貫徹始終的宗旨:「個樣抄到足」。要了Foie gras prilli, brioche et piche caramelisie 同Pudding aux macarons et glace chocolat:鵝肝沒經特別的處理,只灑了粗鹽花調味,口感也頗細膩;焦糖蜜桃,單是個「甜」字,但有清一清味蕾的作用;還是酸菠菜茸好,開一開胃之餘又可中一中和蜜餞桃的甜味,再去一去鵝肝味。蛋白杏仁餅拼朱古力雪糕及朱古力布甸,單看賣相已吸引,幸而物事不只是得個樣:蛋白杏仁脆脆做得足(至少無融無稔),朱古力雪糕亦都有很高比例的軟朱古力碎;朱古力布甸,外有極幼椰絲碎,內有下陷位- 除有固定朱古力雪糕之用外,仲塞o左少少朱古力脆脆;雖不熱,但不甜,有花生碎、椰絲碎和蛋糕布甸的三重口感,還好。老實說,遇o左I 仔旗下食肆的服務是...但曉100% 亡羊補牢,算罷。得如此extreme 的食評,是因一定要將佢有既食物作internal comparison:試想想,一個3-course brunch 連sparkling wine $138,我俾咁既價錢,仲要係當日第一個

得如此extreme 的食評,是因一定要將佢有既食物作internal comparison:試想想,一個3-course brunch 連sparkling wine $138,我俾咁既價錢,仲要係當日第一個客,唔好就...。