话说,A姐留低咗包出前一丁比我,仲写低咗张纸条,纸条系咁讲嘅:「M佬,我今晚约咗班姊妹食Buffet,你就留喺屋企煮出前一丁,乖乖写稿啦!」太过份喇!点解唔系出前一丁麻油味架?唔系麻油味,我唔食架啰!而我系绝对唔会向恶势力低头,我系唔会屈服架!我决定食我最钟意嘅打边炉!但系一个人买料又唔多选择,去酒楼任食又唔食得几多,仲要另计汤底同茶酱费。但我系唔会放弃架,我绝对唔会番屋企煮出前一丁架!行过三大快餐店,又觉得无乜新意。直到我遇上佢 - 米线阵!乜原来出名食米线嘅米线阵都有打边炉架?仲有全新推出嘅泰式农村帽子鸡锅,咁就一于入去试吓先得啦!望住个餐牌,帽子火锅?唔明!直到个锅上台,原来系锅中锅!中间系汤底,配料就放晒喺锅的外围,份量十足!跟餐有十几款配料,包括菜肉饺、扎肉、牛丸、鱼蛋、油炸鬼、豆卜、番茄、萝卜、鲜冬菇、同米线!好似我M佬呢啲大胃王都无问题!等到个汤一滚,第一件事当然就要试吓个汤底先啦!汤底用上香浓嘅冬阴功,酸辣味道啱啱好,够哂醒胃!至于跟餐嘅十几款配料都系大路货色,中规中距啦。其中,最惊喜系个鸡,够哂嫩口,好滑呀!而咁多配料当中,油炸鬼同豆卜就最深得我心,完完全全吸收哂汤嘅

泰式农村帽子鸡锅
至于跟餐嘅十几款配料都系大路货色,中规中距啦。其中,最惊喜系个鸡,够哂嫩口,好滑呀!而咁多配料当中,油炸鬼同豆卜就最深得我心,完完全全吸收哂汤嘅精华,好好味呀!如果咁多配料都唔够食,仲可以追加火锅配料:鲜虾云吞、唐生菜、金菇、木耳同薯粉等,样样都系$10-$16就有交易。而M佬最推介嘅就系大大粒嘅蟹籽肉丸,秘制过又加入粟米,唔肥腻之余又够哂弹牙!
蟹籽肉丸
而跟餐仲有一杯特饮添!包括水蜜桃茉莉花茶、青瓜豆浆、青柠梳打、椰汁红豆冰、忌廉菠萝梳打添。而今期仲有限定嘅圆肉红枣蜜同肉桂苹果蜜,啱哂打完边炉滋润一吓!我哋就推介芒果铁观音,饮落唔算好甜,同茶味好夹。
芒果铁观音
所以话,男人嘅浪漫,豆腐火腩饭?计我M红佬话斋,一个人快餐店打边炉先称得上系男人嘅浪漫!
2016-12-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
蟹籽肉丸
芒果铁观音