今次係第一次上Openrice寫食評,平時都唔會寫,但今次真係谷到一肚氣唔寫大家會唔知呢間食肆服務有幾好。一行3人於昨晚8:30準時到達平成滿心期待今晚的放題晚餐但就換來一肚氣,事緣餐廳安排我吔坐入一間房,而房間是招呼2枱客人,我吔一坐底即刻點嘢食,但坐咗好耐都等唔到最簡單的刺身或壽司上枱,但隔離枱就猛咁上食物,心諗明明係我吔點先有咩理由佢上得咁快,我再看看份量感覺好似係屬於我吔(因為另外個枱起碼有10人),直至8:55分有個待應知道我吔的食物單同隔離混淆咗就同我吔講會即時跟單,當時好欣賞佢啲反應敏捷都算係咁,點知等到9:25分仍然未等到刺身或壽司,只係得啲零碎熟食給我們,跟住我已經忍無可忍叫個侍應叫佢經理來,並寫下我食個啲咩嘢食叫佢計返條數我埋單走,跟住個主任走埋離仲問我吔有冇食過刺身或壽司,跟住輪到經理埋嚟仲攪笑到問有咩幫到我吔,我同佢講你的侍應見嘢食就放係隔離枱,完全唔睇枱號,跟住發現自己調錯咗枱號食物又話幫我跟單但過咗半個鐘都未見到刺身到枱,最攪笑個經理話唔知點解會咁,自己都唔知點做好,我就同佢講你吔知道調錯單應該幫我吔優先處理入返單唔係由頭排個隊,同埋要培訓班侍應傳菜認清枱號
今次係第一次上Openrice寫食評,平時都唔會寫,但今次真係谷到一肚氣唔寫大家會唔知呢間食肆服務有幾好。一行3人於昨晚8:30準時到達平成滿心期待今晚的放題晚餐但就換來一肚氣,事緣餐廳安排我吔坐入一間房,而房間是招呼2枱客人,我吔一坐底即刻點嘢食,但坐咗好耐都等唔到最簡單的刺身壽司上枱,但隔離枱就猛咁上食物,心諗明明係我吔點先有咩理由佢上得咁快,我再看看份量感覺好似係屬於我吔(因為另外個枱起碼有10人),直至8:55分有個待應知道我吔的食物單同隔離混淆咗就同我吔講會即時跟單,當時好欣賞佢啲反應敏捷都算係咁,點知等到9:25分仍然未等到刺身壽司,只係得啲零碎熟食給我們,跟住我已經忍無可忍叫個侍應叫佢經理來,並寫下我食個啲咩嘢食叫佢計返條數我埋單走,跟住個主任走埋離仲問我吔有冇食過刺身壽司,跟住輪到經理埋嚟仲攪笑到問有咩幫到我吔,我同佢講你的侍應見嘢食就放係隔離枱,完全唔睇枱號,跟住發現自己調錯咗枱號食物又話幫我跟單但過咗半個鐘都未見到刺身到枱,最攪笑個經理話唔知點解會咁,自己都唔知點做好,我就同佢講你吔知道調錯單應該幫我吔優先處理入返單唔係由頭排個隊,同埋要培訓班侍應傳菜認清枱號,但佢冇反應剩係識答唔知點解,同佢講都嘥氣,一啲危機處理都唔識又唔識與客人溝通都唔知點做經理,剩係叫我繼續食 (食空氣咩一D野食都無!!!),我吔唔肯就話不如比我食到11:30(大佬家吓食宵夜呀!) ,跟住唔想同佢纏繞咁耐因為已經好倦叫佢計數埋單,跟住又揾返過主任離同我吔講話好想做返好張單(當時態度誠懇),話繼續叫我吔點嘢食,又話幫我吔跟返所有單送返啲食物來,今餐免費,咁我吔都諗住算啦,之後陸續都有少量熱食送上枱點知唔夠10分鐘就收下所以點菜紙,但我吔都冇諗過繼續點嘢食只係想快啲食完開頭叫啲嘢食食完即刻鬆人,點知佢講一套做一套, 果頭同你講即管叫嘢食轉個頭就收走所有點菜紙,呢啲咁少家既行為都係第一次見,可能本人真係見識少啦,跟住仲離譜到枱面的熱食都未食完侍應就問我吔要唔要收走,正常食放題未食完的食物係唔會問人洗唔洗收走,咁佢咁鐘意收咪又佢收囉!最後等到10時刺身壽司都冇嚟過,跟住我吔就執嘢走,走既時候成間舖頭的侍應都無人理我吔扮見我吔唔到,最好笑連個經理好似縮頭烏龜咁低頭寫嘢扮無嘢,真係要寫個服字比佢呢D咁好服務態度既食肆。一間食肆理應食物質素同服務態度都應成正比,如果佢吔唔改善服務質素,間舖都唔會長久。
其實呢個價錢大把有得選擇,奉勸各位如果想試就千祈唔好坐房。
2010-11-11