2019-01-29 31 浏览
今個冬天已經食過雞煲、台式火鍋,所以決定食個特別D既粥底海鮮火鍋。以前一直都以為只有〈鍋心〉,但認真搵資料,發現而家多左好多類似既火鍋店!! 😮最後揀左呢間價錢比較實惠既〈六十六十〉。醬料唔算多,但乾淨新鮮,其中有一款好似薑既野,我估應該同海鮮好搭,不過唔岩我口味。今次點左蕃茄濃湯底($200)而非粥底,因為想試最後果個脆米泡飯🤤。餐廳無完全set死海鮮既種類,食客可以按自己喜好選擇,魚、蝦、蟹、貝類、鮑魚等,好似我唔中意食魚,就可以揀其他,比〈鍋心〉更彈性。八款海鮮中,最有驚喜係鮮魷魚😮,厚肉、彈牙、有魷魚味,按餐廳指示煮大約30秒,魷魚唔會過分地縮水,亦唔會煮到太老變韌😋。大蝦蝦肉結實有蝦味。肉蟹無其他食客講既咁多膏,而且偏瘦,無乜肉😣。兩款貝類都唔錯,雖然唔飽滿,但勝在無沙,隻隻都食得。聖子皇大隻,入口啖啖肉。只可惜我地煮耐左而變韌,嘥哂….😣鮑魚彈牙,帶子普通。食食下,職員話今日有新鮮魚鰾$30,其實平時我好少食呢樣野,但唔知點解要左一份😂。份量好多,大概有6-7件,乸既厚肉,公既爽脆,加上洗得乾淨無腥味,都食得過既。手打墨魚丸好細粒,內有墨魚粒,有墨魚味,不過整得唔彈牙,比較

大蝦蝦肉結實有蝦味。

肉蟹無其他食客講既咁多膏,而且偏瘦,無乜肉😣。

兩款貝類都唔錯,雖然唔飽滿,但勝在無沙,隻隻都食得。

聖子皇大隻,入口啖啖肉。只可惜我地煮耐左而變韌,嘥哂….😣

鮑魚彈牙,帶子普通。

手打墨魚丸好細粒,內有墨魚粒,有墨魚味,不過整得唔彈牙,比較鬆散;炸魚皮脆口好味
;鮮雞無腥味。

豚肉比肥牛好味,肉質亦比較軟;二人份量既午餐肉好多,正常味道。

最後,職員加入白飯、豬油渣同脆米落個湯底度。食落其實味道唔差,香濃既蕃茄味同鮮肉味,仲有脆米添加口感。不過好鹹,非常鹹!!!😫 而且海鮮味已經比其實食材蓋過,到最後其實食唔出海鮮味。

一個價錢可以試到八款海鮮、六款火鍋配料、之後更可以將個湯底煮成粥或者泡飯,而且仲要無加一收費添!! 如果人少,想打邊爐加海鮮,買料一定唔止呢個價,所以呢度算係個唔錯既選擇。😏
2019-01-25