和牛黑手党晌日本卖牛肉卖到出埋食店,之后仲走出埋日本,你话佢把唔把炮呢?把炮地方系佢晌日本只系招呼会员,都做到供不应求,而且会员缴交费用一D都唔低,现时最新会员入会费是$2000(终身制),福利有d咩?首先可以食佢地会员menu(佢系有16道菜比普通多5道),再可以去佢另一间姐妹店食会员制烧肉,还有有机会抽奖去参观佢地位于神户及宫崎的牧场。 环境方面几神秘几有格调,晌一间沾面的雪柜入口进入食店几咁神奇呢。表面佢系卖沾面实则佢系卖烧肉😈。灯光该暗的地方暗,该光的地方光。音乐较为嘈吵,可能会听唔到旁边的同行人说话。吧台椅子较位高。 个人觉得成间食店几型几有新鲜感,员工亦几有热诚,唔怕尴尬积极表现,气氛非常良好,个人觉得有佢地表演能令食物加分。 食物味道就有点偏咸,但都晌可以接受范围内。最后还有敬酒及合照环节。============================== 风干和牛干加清酒:第一道菜系惊喜晌雪柜之间的等候,职员简单介绍并递上了熏制的肉干,块肉唔算薄,有点size,口感可能似风干火腿?🤔,但系佢就系牛味,食落有点油及少少咸,是一个合适的送酒菜,可惜和友人不

风干和牛干加清酒:
第一道菜系惊喜晌雪柜之间的等候,职员简单介绍并递上了熏制的肉干,块肉唔算薄,有点size,口感可能似风干火腿?🤔,但系佢就系牛味,食落有点油及少少咸,是一个合适的送酒菜,可惜和友人不喝酒就只能食肉。😂正常是提供一片肉及一杯清酒的。

青椒沙律:
口味清新,较为清淡,但食多少少亦有点回甘的青椒辣,如果觉得清淡过头枱上有自家制的辣椒🌶️仔调味料提供,三支由右到左分别是小辣、中辣、大辣,店员提议蔬菜烦用小辣会较好吃。

A5和牛煎饺:
两个和牛饺,和姐妹店的Mashi No Mashi比起来,印象中比mashi 那个大,唔知系唔系因为呢餐饭价钱引起的心理作用呢😈,其实佢好大机会同款黎😂,因为见menu额外叫是$120一份和mashi 价钱是一样的。
和牛煎饺佢材料系和牛边料的切角料制成,今次食落唔算油腻,有肉汁及肉香,饺子🥟皮皮簿,饺子煎到金黄色脆皮,食落有点层之感,肉质熟到亦刚刚好,因为如果熟太熟老了可能就会较油腻。

豉椒蒸牛肉(香港限定):
平时晌酒楼食豉椒排骨多,牛肉真的是第一次见,豉椒究竟同佢衬唔衬好难说,但系讲真味道系唔差👅,不过豉椒汁就唔系好入味,可能是因为佢要保持肉质滑嫩,蒸焗的时间要教少,想多点味就再晌汁辘下啦,但佢个汁系有点咸。唔知会唔会迟下推出其他和牛点心呢….什么和牛山竹牛肉、和牛干蒸烧卖呢😈

岩盐生蒜配牛肉刺身
刺身配岩盐、生蒜,肉质滑嫩有牛香味无腥味,配上点啜的岩盐及加强清新口感的生蒜片。整体良好,唯一美中不足生蒜的蒜心有点苦味,粒生蒜可能换过粒会好少少。

和牛三文治🥪:
照牌菜和牛三文治少少的1/4件就值$250,因为menu加1份4件的实收$1000😂。因为非常期待呢道菜忍唔住加左一份,结果食落去佢同自己想像的口味完全唔一样。
牛肉厚身重牛香,嫩口亦无血腥味,可能系因为选料关系,佢地选用牛柳最嫰口的位置烹调,但系较为淋身,个人想有点咬感。
面包皮唔够酥脆,较为薄身,个人想酥脆点。酱汁有少少酸味,但系除左第一啖酱汁味外好多时被牛的美味盖过了咁🤔。店员会再面包皮上加上金箔,视角爆棚。

寿喜烧和牛:
鸡蛋汁加上寿喜烧汁打成泡沫,香口绵滑加上寿喜烧汁的甜味和大葱,搭配烧烤过的和牛肉片,加入不少的黑松露。

大菇:
日本第一大菇经过简单的调味,加点盐加点汁,没有冬菇的花菇香味,没有鲜菇的草青涩味。肉身爽口弹牙。店员说佢译名叫雪….雪xxx忘记了😅。

炭烤尾崎牛:
最后的主菜,由最初入场时俺制到食大菇时,以炭火烧烤,肉身炭味口敢唔算太出,被肉的香气抢了,肉汁多肉嫰口,再配上岩盐、黑椒、山椒、wasabi,令肉味肉香升华,尤其个wasbi配和牛想唔到佢会咁夹,呢款wasabi 亦无攻鼻的感觉。店员系建议四种调味料全加到一片牛上去食。

和牛沾面:
沾面面质弹牙,汤以牛骨和鲣鱼调味,味道浓郁但佢真系好咸,汤汁里有葱葱、牛脂及牛肉粒,个沾面再加了一些黑松露丝增加香气,食完个面可叫店员再加汤到汤汁里,一起服用。

和牛脂肪提炼成的雪糕:
牛脂香味,但更多是威士忌香味,再配上杏仁及夹饼。
在YouTube 睇返一年几前的非会员menu,就咁睇以为只系蕃茄转左做大菇,但细心一看其他菜品都有改良唔少。

1)和牛三文治加左金箔
2)寿喜烧加左黑松露片
3)沾面加左黑松露刨丝

令视觉享受更丰富,这已经是一种艺术表演,这餐饭是一个良好的体验,如果音乐唔系咁大声就更好了。

我觉得自己会再帮衬😈预12月。