2018-11-30 147 浏览
最近獨個時常到不同地區工作,而近期習慣提前一日在Openrice 找餐廳,好讓自己在每個不同地區後試試不同食物。前幾天要去深水埗,試了老鳳本身一個人以往很少會在深水埗逗留太長時間,因為感覺有點複雜及人多,但今天的是想去這裡試早餐,所以時間尚早,街上不算人多地方都不都太難找,一入到餐廳,確實意想不到深水埗竟然會有這種花過心思設計的茶餐廳,最後我叫了一份吉烈豬排沙律早餐豬排無肥膏,炸得夠脆,無太多炸粉,好味最欣賞反而係佢沙律,表面上只係一個平平無奇的雜果沙律,但佢用來的醬汁竟是日式芝麻醬,賣飛佛真係估唔到深水埗既茶餐廳沙律用日式芝麻醬,所以整份早餐,清晒下次我應該會再來試下佢個炒蛋,因為炒蛋好似好簡單,但其實我相信睇一個廚師,越容易既菜式反而才睇得到功力

前幾天要去深水埗,試了老鳳

豬排無肥膏,炸得夠脆,無太多炸粉,好味

2018-11-28