2022-03-07
今日去完行山 來到這裡已經超肚餓 本來都驚各式酒樓已經落場 慶幸我可以趕上尾班車 問咗姐姐還有沒有茶飲 佢哋話還有㗎 超開心 我其實之前已經聽講佢哋嘅點心好有水準 如果要食碟頭飯 普通茶餐廳都可以去 但原來今日才真正知道佢哋嗰全名 應該係出名燒鵝不過唔想食燒味飯 點心選擇都算多 但一個人其實都唔會食到太多今日食咗兩款點心:兩款點心都超耐先到耐到我懷疑自己係咪誤會咗係要自己出去拎 但姐姐話唔需要 因為即叫即蒸 所以時間上會耐啲 那我就放心地慢慢嘆茶 靜靜地留意其他茶客嘅動態 大部分都係年紀比較大嘅老友記 還有很多夫妻🎎 應該係在附近買餸時食嗰下午茶🫖講返食物 山竹牛肉真係抵到爛 三大粒大大粒 我都驚自己食唔晒 腐竹比較少 汁無咩味道 但牛肉食落都算足料 因為食落好實 無咩彈牙口感 即係無咩溝其他嘢 如果真心鍾意食牛肉就會幾開心 雞絲粉卷都係大大份 外皮唔算厚剛剛好 豉油冇咩味道 但好明顯食得出係剛出爐 今次因為疫情嚴重 餐廳都要跟政府規定 我今次就可以一個人一張桌慢慢嘆茶 因為時間問題 姐姐要求提早收錢 但依然可以慢慢食 這餐總共$42 對我嚟講真係抵 我最後飲咗兩壺茶才離開 這個都係我
山竹牛肉
雞絲粉卷
今次因為疫情嚴重 餐廳都要跟政府規定 我今次就可以一個人一張桌慢慢嘆茶 因為時間問題 姐姐要求提早收錢 但依然可以慢慢食 這餐總共$42 對我嚟講真係抵 我最後飲咗兩壺茶才離開 這個都係我喜歡飲茶嘅原因 可以飲大量水 但成本唔會增加 希望下次再試吓佢哋嘅招牌點心 一定會再去
後記:這裏是後街 衛生情況一定唔可以和餐廳比較 但本人真係見到姐姐們不停努力清潔 我真心滿意嘅 所以如果對衛生問題睇得好重 就要認真考慮