2021-10-20 125 浏览
今日放工自己一個人唔想煮飯,又想食下啲中式野,於是放工去左近期好熱門既閨家。六點鬆啲已經full house,六點半已經開始要等位,走果陣好長龍,果然係熱門餐廳。餐廳門面好光鮮,行粉紅系,仲有幅屯門既壁畫。另外有個草牆寫住見字飲湯。入面以卡位為主,自己一個人食,店員都好好,唔洗搭枱。仲將一人枱分做一個區域,發覺都有好多人自己一個人食。餐牌款式都多,原來仲有早餐同下午茶餐,不過最出名都係佢既湯同蓮藕餅飯,所以都叫左個蓮藕豬扒飯試,每個飯餐都送個細湯。加錢有埋凍飲同菜。今日既例湯係海底椰湯,入面真係好足料,湯都好甜,有家既感覺!無幾耐就上埋飲品,檸茶大大杯!跟住就上埋飯,係典型港式既鼓油西餐,薑汁豬扒同蓮藕餅都好大塊,食得出係即煎的。飯既份量都好多,加埋旁邊大大份既蔥油、雪菜就岩岩好。豬扒薑汁味明顯,煎得剛好,不會過柴。加埋生菜一齊食,健康度Up。總結,依間餐廳一個人放工想食 家既感覺,依間餐廳都係好選擇,食物質素唔錯,餐廳環境舒服,唔會強逼搭枱👍🏿👍🏿高度推薦!

無幾耐就上埋飲品,檸茶大大杯!

豬扒薑汁味明顯,煎得剛好,不會過柴。

加埋生菜一齊食,健康度Up。