2017-12-07
去佐敦見完客都兩點幾,行過見到平時門口排長龍嘅台式火鍋店,唔駛排長龍,即時入去醫肚。呢間台式火鍋店,裝修都幾台灣風味,主打一人一鍋台式臭臭鍋。店內頗闊落,無一般火鍋店果陣味,裝修都幾有台灣風味。檯面放左豉油,蒜蓉,沙茶醬,豆瓣醬等。餐牌後面仲教埋你混醬 3+2+1 完美比例。有9款唔同套餐,除左招牌臭臭鍋以外,仲有牛奶鍋、沙茶鍋、連我最愛嘅藥膳羊肉鍋都有。第一次來試臭臭鍋,唔食臭豆腐,又好似差左啲野。所以先order左藥膳羊肉鍋跟飯同綠茶,再另加麻辣臭豆腐同埋麻辣鴨血。招牌臭豆腐唔係油炸,臭味唔太濃,我覺得做火鍋嘅臭豆腐呢個味道已經好夠,點少少豆瓣醬,非常惹味,餸食一流。麻辣鴨血,上檯仲好熱,鴨血口感滑嫩,少少麻辣,相當好味。再將鴨血放入火鍋滾一滾,食落仲好食。主角藥膳羊肉鍋出場,火鍋入面放滿配料,已經全部加熱,鍋下面再用蠟火慢慢加熱。配料包括豆卜,大白菜, 羊肉片,台灣貢丸,香菇,炸枝竹,粉絲,粟米,鳴門卷等。藥膳味唔算太濃,但都幾香,感覺有啲似淡淡肉骨茶的味道,羊肉片騷味唔算太濃,但我幾鍾意。當火鍋食到一半,湯料濃左,好香嘅藥膳味果時先至出黎。 配料其實都好夠味,唔需要加醬已經好好
藥膳味唔算太濃,但都幾香,感覺有啲似淡淡肉骨茶的味道,羊肉片騷味唔算太濃,但我幾鍾意。當火鍋食到一半,湯料濃左,好香嘅藥膳味果時先至出黎。 配料其實都好夠味,唔需要加醬已經好好食。最開心自己一人一鍋,真係好豐富。杯綠茶太甜,不過自己加水開稀,即時好飲曬。
仲有原來平日呢度係一個幾好hea嘅地方 ..haha。