2020-12-22 162 浏览
阿妹做咗手術,在家休息,今日同老公去將軍澳探佢,之後去搵餐廳食飯,阿妹話附近的帝景灣商場,有間食一人一火鍋的台式火鍋店,叫做湯.米,天氣凍左好多,食個火鍋暖下身也不錯。火鍋配料方面都係差唔多,主要係選湯底、主食、辣度不同。每款都可以配飯或粉絲。老公喜歡食魚,所以要巴蜀烤魚鍋,材料有腕魚、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、名門卷、香菜。巴蜀烤魚採取先烤後煨的方式烹製 ,烤魚啖啖肉,而且肉汁多夠鮮味,湯底滲晒入魚肉,辣辣哋好惹味!泰式海鮮鍋:呢款湯本身已經有少少辣,可以提升到鮮味,因為青口沽清,所以比多咗蝦我,材料有蝦、蕃茄、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇鮮、冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、名門卷、香菜。蝦新鮮好爽,湯底濃郁,酸酸辣辣好好味, 我選配粉絲,d粉絲吸收湯底精華好入晒味,爽口兼惹味!芝士茶茶8號:芝士香濃滑溜, 茶味清新不太濃。滿杯波蘿:好香波蘿味,甜度適中。

我選配粉絲,d粉絲吸收湯底精華好入晒味,爽口兼惹味!
芝士茶茶8號:芝士香濃滑溜, 茶味清新不太濃。
滿杯波蘿:好香波蘿味,甜度適中。
2020-12-04