2009-11-14
冬風起,一日跌成十幾度,最好就係去打邊爐﹗ 一個人,最簡單就係一人一爐,上次試左吉野家的,今晚就試下大家樂既一人一爐火鍋﹗特級雪花肥牛雜錦鍋$54﹗ 呢0的一人一爐最怕就係食到吊喉吊肺,所以我再加多$18要特級雪花肥牛﹗野食方面都算幾豐富,有三條芝士腸,一條墨魚仔﹗一支可以開到四至五粒蝦丸既蝦滑﹗手打豬肉丸三粒﹗湯底要要豬骨湯,味道甚淡﹗ 食物下層是大量蔬菜,冬菇,粟米,腐皮餃,仲有一個烏冬﹗多菜我鍾意,好健康﹗ 肥牛紋理不錯,肥瘦均稱,一定比起吉野家的六肥四瘦好很多﹗味道就牛味尚算美味,不過就唔細滑同韌少少,不過不失啦快餐店來說﹗ 開餐﹗飲品方面加左$6飲酸梅湯,唔錯﹗不要要求太高,其實我覺得呢0的快餐店既一人一鍋都幾方便同埋出色,亦比幾年前吃到的進步不少﹗至少一個人也可以來玩下,幾十蚊過下邊爐癮﹗ 一路食一路睇我最近追緊既三國演義電視版,一樂也﹗愛討論,來呢度:http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10982860
特級雪花肥牛雜錦鍋$54﹗
野食方面都算幾豐富,有三條芝士腸,一條墨魚仔﹗
一支可以開到四至五粒蝦丸既蝦滑﹗
手打豬肉丸三粒﹗
湯底要要豬骨湯,味道甚淡﹗
食物下層是大量蔬菜,冬菇,粟米,腐皮餃,仲有一個烏冬﹗
多菜我鍾意,好健康﹗
肥牛紋理不錯,肥瘦均稱,一定比起吉野家的六肥四瘦好很多﹗
開餐﹗飲品方面加左$6飲酸梅湯,唔錯﹗
至少一個人也可以來玩下,幾十蚊過下邊爐癮﹗
一路食一路睇我最近追緊既三國演義電視版,一樂也﹗
愛討論,來呢度: