「上篇」介绍过两款奶奶鸡:辛安东元祖奶奶鸡及釡山鲜蚝奶奶鸡,「下篇」再继续分享其他富特色嘅韩菜,有冷盘、小食、主菜!晌点菜纸上,见到菜名旁边有「鸡」公仔商标 ,就表示喺厨师挨介,如果无乜心水想食乜,大可以按此作参考。先讲讲冷盘啦,冷盘一共有7款选择,单睇菜名都已甚觉特色,而「辣椒」公仔多寡 ,就概略知其辛辣程度。由于整个菜牌好多嘢我哋都想试,所以冷盘就只拣「胶原蛋白沙律」一样。 胶原蛋白沙律 $58 以罗马生菜、车厘茄、红灯笼椒、洋葱为沙律底,捞上胡麻醋汁,清爽酸香,晌一片辛辣中成为一道「爽口」清泉。胶原蛋白又喺乜家科?查实喺加入爽口不腻嘅猪手肉而已,配以粗糙石碗盛上,别具雅致 。似乎小食喺大家嘅兴趣所在,19款小食我哋就拣嚟当中4款齐品尝,不过,有食友可大胆,之前都讲我哋都无乜边个食得辣,但都够胆点上一道有3只「辣椒」公仔嘅厨师挨介「芝士地狱薄饼」,咁唯有齐齐落地狱试试依个薄饼有几辛。此外,仲点咗年糕、豚肉及牛肉3款小食。 芝士咖喱年糕 $48 先试嘅小食喺依个年糕,卖相跟点菜纸个样有少少出入,不过眼前依个以黄色小瓦砵盛载嘅年糕,面层烘得溶溶嘅芝士,卖相更吸引。韩式炒

晌点菜纸上,见到菜名旁边有「鸡」公仔商标

胶原蛋白沙律 $58

胶原蛋白沙律

芝士咖喱年糕 $48

先试嘅小食喺依个年糕,卖相跟点菜纸个样有少少出入,不过眼前依个以黄色小瓦砵盛载嘅年糕,面层烘得溶溶嘅芝士,卖相更吸引。韩式炒年糕一向都颇啱食,加入咖喱汁,再放芝士焗,真喺「卖飞弗」。年糕烟韧有咬口,咖喱微辣,惜不及印度嘅香,但丝丝芝士嘅补救,整体味道都喺不俗
芝士咖喱年糕
冰珀豚肉 $58

名字改得有型,不过悟唔出佢喺乜,不过一睇英文翻译你就大概知:Steamed Pork with Spicy Garlic Sauce。整碟豚肉被酱汁遮晒,一拨开,登时哗哗声
,皆因豚肉肥到无朋友,小弟一向视胆固醇如无物,就由小弟做炮灰先试为快。首先,个蒜汁几辣,但就几香,而豚肉以韩国五花腩蒸煮,把肥油逼出,加上腩片切得非常透薄,所以卷上葱丝、蘸满辛香酱汁,肥腻感出奇地唔重㖞
冰珀豚肉
冰珀豚肉
和牛生菜包 $88

第3个试嘅小食就喺和牛生菜包,卖相的骰精巧,生菜之上,有盐烧和牛、辣泡菜,沾啲韩式辣酱,集清爽、柔嫩、爽脆嘅口感于一身,味道就浓香与辛辣嘅对衬
,虽然唔喺厨师挨介嘅菜式,但小弟就认为值得挨介
芝士地狱薄饼 $48

最后分享嘅小食就喺全个餐牌只有佢获得「3椒」级数嘅薄饼,咪睇佢个样和和善善,入口就知有几大杀伤力,佢「内心」有几「地狱」。批底极之薄,极之脆,批馅喺免治辣猪肉,再加上芝士,做得细细件,三两口就搞掂一件,不过辣猪肉馅果真「3椒」级,炽热嘅辣味直冲入喉咙
芝士地狱薄饼
讲到主菜类,亦都有唔少想试菜式,虽然话主菜,除咗个烧鳗鱼,其余7款定价又唔算特别贵,有啲同小食个价钱差唔多,如果唔喺分咗类,真喺易将两者沟乱。

真露煮大蚬 $68
煮大蚬有两款:辛汤煮或真露煮,真露即喺韩国烧酒,真露煮大蚬就变得似喺西菜嘅白酒煮大蚬。个菜最大亮点喺个外观,因为大蚬以铜壶呈上,食完蚬,又方便倒出真露清汤享用。蚬只唔喺好大,肉地薄,鲜味一般咁啦,但都带有微微酒香。
真露煮大蚬
烧原条鳗鱼 $148

原条鳗鱼清烧,无加入任何腌料或涂上酱油,烧得带点金黄,生熟度啱啱好,皮脆肉香,油香嫩滑。随鳗鱼附上酱油、韩式辣酱、泡菜和一小篮生菜,想点样配搭悉随尊便,以生菜包住鳗鱼,再沾点韩式辣酱,个人觉得最好食
板烧牛肋骨 $88

较为传统嘅韩国牛肋骨菜式,叫此菜纯粹试试依度牛肋骨嘅水准。牛肋骨睇嚟光泽不俗,衬以炒洋葱、秀珍菇垫底,吸收咗肉汁都变得好味啲;而牛肋骨肉味挺浓,肉汁丰盈,只喺松软度差咗少少。
板烧牛肋骨
朵朵葱蛋拌饭 $58

饭面类一栏我哋无拣到,因为店长推介咗一款招牌拌饭,石头锅饭之上,简简单单有葱花、洋葱粒、紫菜碎,中间放有一只半生熟温泉蛋,将所有材料捞匀就食得。饭粒中有蛋汁香,又有清新爽口嘅感觉,又够热辣,底下仲有点饭焦,真喺滋味有惊喜
。店长仲教路,不妨将奶奶鸡嘅酱汁加入饭内,保证滋味更上二层楼。
朵朵葱蛋拌饭
新年伊始,就同一众食友叹咗餐美味而有特色嘅韩国菜,真希望好味年年,年年好到尾
用餐时段
用餐优惠