2022-07-11
🔖 Orka 菜單上有唔同嘅煮食同甜品,客人可以揀唔同種類需求,分別係素食 (V) 或非素食 (NV),每種食物都提供一樣價錢, 無麩質 (GF) 選項都有明確標記。呢種靈活、包羅萬象嘅方法具有誘人嘅純素替代品,使選擇無肉餐點變得非常容易,肉食同時間可以選擇同一類菜式但用唔同材料製成 💬 Hungry Jack’s sourdough $98店員推薦 jackfruit,所以我哋叫左Hungry Jack’s sourdough 三明治嚟試一下。 三明治中嘅每一種元素都好美味,尤其係菠蘿蜜,好厚實,又嫩又多肉,帶有yogurt嘅微妙味道。 自制嘅純素蛋黃醬與蘑菇烤薄片相得益彰,難以抗拒,味道鮮美,但切得太厚,一口咬唔哂。💬 Mighty Bulgogi Burger $128Burger滿載澳洲和牛、切成薄片嘅芋頭、紫蘇葉、自制pickles 同蛋黃醬,搭配粟米奶油面包。 呢種厚厚嘅和牛牛肉burger 會滿足餐桌上嘅肉類愛好者,但由於佢嘅厚度,應該注意你要幾成熟💬 Pandan sticky toffee pudding $108甜品首先係廚師嘅招牌班蘭太妃糖布丁,呢個係「意外素
💬 Hungry Jack’s sourdough $98
💬 Mighty Bulgogi Burger $128
甜品首先係廚師嘅招牌班蘭太妃糖布丁,呢個係「意外素食」。 布丁無需雞蛋即可制作,係一種香蕉班蘭蛋糕,耒用低 GI 椰子糖漿調味,並帶有椰子魚子醬和芒果「蛋黃」嘅小珍珠。
💬 Yuzu and yoghurt mousse cake ($58)
Mousse蛋糕口感香滑,每一啖都有層層嘅柚子味,加上混合左乳酪而製作,又甜又酸,食落好過癮
Orka喺菜單上做得好好,對每道菜嘅成分都有詳細嘅描述,並清楚地標明了飲食限制。素食 (V) 或非素食 (NV) 無麩質 (GF) 選項都有明確標記,而且每種食物都提供一樣價錢