曾經叱咜一時,好多傳媒爭相採訪。身為荃灣友近在咫尺就無謂同人迫,等熱潮過咗少少先嚟探個究竟。lunch set 分$49、$59同$99,$49就係啲嘅肉餅,$59就係啲食材唔貴但有啲創意嘅組合,$99就係嗰啲你當我是浮誇吧嘅龍蝦花膠組合,但午市價錢已比晚市平。未坐定已先上老火湯,是日款式係紅蘿蔔粟米雞腳湯,無味精。座位淺窄,椅貼椅緊緊排著,基本上很難入座。侍應用三叔電話落單,再配上佢哋一致零笑容無嚟神氣嘅工作態度,恕我比較傳統,我當刻真係意識唔到佢哋係落緊單定玩緊電話。先上飲品,堂食無論冷熱飲品都係用外賣杯,見到店內放咗幾個洗碗公司嘅藍色大膠箱,可推測以上極唔環保嘅做法為咗減少杯盤嘅數量以節省成本,再加上外賣是用老掉牙不能重用不能回收幾百萬年都不能降解嘅發泡膠盒,未上菜已先大扣分。香港普遍餐廳及食客的環保意識真係走慢世界幾百步。我選了$59煎金沙肉餅+$2配油飯,以為好創新,但諗深一層其實咪就係傳統嘅咸蛋蒸肉餅嘅變奏版。飯嘅份量非常大,但肉餅嘅份量好似未能配合,唔足夠送哂成碗飯(可能叫蒸有啲汁送會好啲,但蒸要等耐啲),所以下次可以叫少飯。煎肉餅第一啖係幾香口,但食食吓就好快感到肥膩,

金沙肉餅配油飯
我選了$59煎金沙肉餅+$2配油飯,以為好創新,但諗深一層其實咪就係傳統嘅咸蛋蒸肉餅嘅變奏版。飯嘅份量非常大,但肉餅嘅份量好似未能配合,唔足夠送哂成碗飯(可能叫蒸有啲汁送會好啲,但蒸要等耐啲),所以下次可以叫少飯。煎肉餅第一啖係幾香口,但食食吓就好快感到肥膩,而且會偏乾欠缺濕潤感。肉餅也無咩肉味,質感也實的的,老實講,求其一間茶記嘅蒸肉餅都會比佢好食,而且價錢只是一半。飯也偏爛偏濕,無咩飯香,應該不是靚米。油飯色澤靚但食落同白飯差別不大,相對之下菜飯比較優勝。**
墨汁魷魚肉餅配菜飯
朋友點墨汁魷魚肉餅配菜飯,同樣$59+2,但最後收銀黑面收錯錢收咗$49,我哋走咗先發現。配上黑色碟完全黐底,賣相非常唔吸引,就似一塊煎燶咗嘅肉餅一樣。肉餅質感同上,友人比較仁慈,畀***

最近睇新聞老闆開新店但因為肉餅哥個名太響而租金被抬價,正所謂人怕出名豬怕肥,做好包裝行銷宣傳後,那隻豬是真的肥美定強行谷肥,就用時間去證明吧。
2017-02-18