2023-05-08
平時行開深水埗都係睇電腦/去鴨記買配件,今日係寶血接個護士朋友收工傾下計,佢介紹我佢醫院後面有間餐廳環境都幾好、坐得舒服就去試下一入去真係有種遠離繁囂感覺,微暗燈光、水泥牆壁加上淺綠桌椅感覺又chill又舒服🥔炸薯拼盤 $108(L) $88(S)6款醬(由左至右):茄汁、蛋黃醬、黑松露醬、麵豉、冬陰功、泰式辣醬Girls talk 點少得食炸薯條,叫咗個大炸薯拼盤,一盤滿足哂3個願望!有薯條、薯角、薯格,另一驚喜在於有6種醬汁提供,賣相靚之餘仲可以每次都揀唔同醬汁食(必試特式麵鼓醬),唔淨止得茄汁咁單調。3款炸薯新鮮、熱辣、脆口,下午茶就係要食邪惡小食🧆露筍雜菌松露扁意粉 $118作為黑松露愛好者嘅我地,一定揀松露意粉,依碟松露意粉每啖都滿滿松露醬,雜菌都好多仲大大塊幾抵食,值得一讚係扁意粉口感好彈牙、小麥味重,似手工製意粉🐤特色雞翼(水牛城辣汁,蜜糖芥末,威士忌燒烤) $118(L) $98(S)講講下又口痕想食d嘢,就叫多碟雞翼一路食一路再傾,鍾意依到好多拼盤,又多口味選擇,唔局限只得一種口味,3款雞翼都好惹味,一向鍾意食辣嘅Venus 私心揀水牛城辣汁最好味!🥂Dawn $70
🥔炸薯拼盤 $108(L) $88(S)
6款醬(由左至右):
茄汁、蛋黃醬、黑松露醬、麵豉、冬陰功、泰式辣醬
🧆露筍雜菌松露扁意粉 $118
🥂Dawn $70(Happy hour) $98(Normal hour)
護士朋友揀咗依到最受歡迎嘅Dawn,味道係酸酸地少少甜Cocktail ,由西柚、檸檬汁加百香果酒、gin等製成,賣相幾特別,有支類似冰棒嘅糖漿棒連乾檸檬做裝飾
🍹Lychee Cooler $50(Happy hour) $80(Normal hour)
我依杯係Mocktail,橙橙黃黃係因為入面有橙汁、石榴糖漿、荔枝加梳打水,入口酸酸地好fresh,底層有香甜荔枝果肉加強口感,原來我依杯都係Amuse 受歡迎之選~
買單先知原來依家做緊優惠!即日起所有食物每日 4-8 pm 可享半價優惠,不過以下食物就唔包括,另外每人最少點一杯飲品
*除意粉、豬手、迷你漢堡拼盤、BBQ 豬肋骨及腸仔拼盤
Amuse
📍地址:深水埗九江街 161C 號地下