2023-11-21
【🪅漢城美食Han Sung | 韓廚主理夠晒正宗🇰🇷】「漢城」對好多後生仔女都比較陌生,其實係韓國首都首爾嘅舊名稱,係好耐之前首都曾經命名過做「京城」及後再改為「漢城」,到2005年最終改為「首爾」,改名其一原因係「首爾」比較近似韓文Seoul發音。時至今日大家都習慣了首爾,仍然記得「漢城」的人,都證明有返咁上下閱歷😄。今晚嚟到尖沙咀金巴利道,以前曾經婚紗店林立,時代變遷,婚紗店引退,現在已由多國特色餐廳取代,今次「漢城美食」係尖沙咀開業二十多年,是第一批尖沙咀韓式餐廳始祖,而且由韓國人主理,味道相當正宗,難怪屹立多年!唔少附近讀過書嘅朋友仔都話食過,學生優惠到今日都仲有做呀,完全係回憶系列!可能學生們都長大了,今晚見到唔少家庭客呢!食咗咩🇰🇷前菜小三碟一小碟的前菜,稱之為「반찬」(banchan)。今次係煎薄餅、炒韮菜花和傳統泡菜。我最喜歡泡菜,睇吓下次嚟又會遇上啲咩banchan啦!..🇰🇷真露JinroJinro是我的韓餐主菜😁缺真露不可!餐廳真露款式好齊全,起碼有6-8款,而且仲有其他韓國酒,我揀咗最愛嘅西柚味真露,店員會遞上真露專用小號酒杯。為朋友斟酒是禮貌呀!來!😆「鏘(
食咗咩
🇰🇷前菜小三碟
我最喜歡泡菜,睇吓下次嚟又會遇上啲咩banchan啦!
🇰🇷真露Jinro
Jinro是我的韓餐主菜😁缺真露不可!餐廳真露款式好齊全,起碼有6-8款,而且仲有其他韓國酒,我揀咗最愛嘅西柚味真露,店員會遞上真露專用小號酒杯。為朋友斟酒是禮貌呀!來!😆「鏘(짠)」(乾杯)意思!
🇰🇷韓式牛肉炒粉絲
韓國對牛肉烹調偏甜,起初食唔慣㗎,但日子耐左,慢慢喜歡上呢種獨特嘅味道!韓國粉絲較煙靭和粗身,晶瑩通透,濕濕地身,加上甜甜哋嘅調味,很開胃。
🇰🇷辣豬肋骨鍋
辣味程度低,易入口,豬肋骨好大舊燉得好淋,連埋豬軟骨食,好咬口,鍾意食豬軟骨嘅朋友要留意。呢味餸除了主角豬肋骨外,我非常之欣賞薯仔🥔,好甜好香薯仔味!仲跟一碗白飯,撈飯食一流呀!
🌅漢城美食 Han Sung
📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖