2023-07-05
【🤠最爽皮晚餐|觀塘的「小明珠」🔮】「爽皮」係我幾鍾意食嘅一味菜,多數以鯇魚皮焯熟放上薑蔥絲淋上調味好的豉油而成,口感爽脆,所以都稱呼為「爽魚皮」。喜歡食爽皮嘅朋友唔多,今次「臭味相投」嘅朋友帶我嚟觀塘,搵好食嘅爽皮🤭!食咗咩🦭涼拌麻椒魚皮麻辣口味好惹味,魚皮爽脆無比,骨膠原充滿口腔,花生細細粒炒得極香脆,麻麻辣辣好開胃,比預期中大碟,配啤酒好夾。🦭銀芽炒鱔糊醬汁調較得幾啱我口味,咸咸甜甜蜜蜜嘅味道,欣賞銀芽炒得乾身保持爽脆清甜,絕無水汪汪,鱔糊入口啖啖肉,配飯配啤酒都好夾。🦭芥末蝦球蝦仁先炸後炒,炸漿薄薄又夠咬口,蝦仁大大粒肉質彈牙,沾上沙律醬,粒粒菠蘿酸酸甜甜亦有微微的芥末味,驚喜位係有小蓮藕「藕帶」爽口酸甜感覺清爽,好啱夏天食。🦭蒸銀絲卷銀絲卷手工見真章,由廚師重復由粗條拉成細絲,再由細絲拉成銀絲。今次呢條銀絲卷好靚,蒸起又香又軟滑。🔮小明珠(觀塘)📍觀塘聯安街35號地下#小明珠川滬菜 #小明珠 #觀塘美食 #香港餐廳推薦 #川滬菜推薦 #香港 #香港旅行 #香港美食 #觀塘
食咗咩
🦭涼拌麻椒魚皮
🦭銀芽炒鱔糊
🦭芥末蝦球
🦭蒸銀絲卷
🔮小明珠(觀塘)
📍觀塘聯安街35號地下