2021-03-17
• 色香味濃 • 舊香港情懷 •喜歡偶然麻甩一下, 攞住戰鬥碗, 與朋友把酒談歡~ 如果要坐得舒適又有冷氣嘅大排檔, 就要bookmark呢度啦‼️裝修+擺設好有八九十年代香港嘅影子💈如果著得vintage啲去嗰度影相, 應該好有復古feel🤭🔹黑松露厚蝦多士 (HK$28/件)熱辣辣炸出嚟, 蝦膠下面係超香脆多士, 上面仲有黑松露醬點綴~去大排檔叫炸嘢送啤酒真係基本嘢啦🤣🔹麻辣柏葉🌶️ (HK$58)小食嚟講呢個份量絕對足!料!超!爽脆白牛柏葉沾滿惹味麻辣醬汁, 加上超多配菜(花生, 青瓜絲, 洋蔥絲, 蔥絲, 芫茜, 花椒粒)~ ‼️呢碟係我當日至愛🌟🔹一口臭豆腐 (HK$58) 呢個臭豆腐唔算特別臭, 炸得好香口, 真係好有街邊檔風味呀~ 分量好多, 四個人share食都夠~朋友當日至愛就係呢碟🌟🔹胡麻雞絲粉皮 HK$58 滑滑雞絲配上粉皮, 分量真係唔少㗎, 平時其他餐廳叫多數只係得少許雞絲, 呢度啲雞絲差唔多覆蓋曬啲粉皮😝‼️配上滿滿嘅胡麻醬~🔹虎皮尖椒鼓蒜爆鮮鵝腸 (HK$128) 又係濃味之選🤪 鑊氣夠, 肥美爽脆鵝腸配上尖椒同埋紅椒, 用蒜頭同埋豉椒汁爆一爆, 冇得頂啦~🔹香噴
有位朋友係冇飯不歡嘅, 所以就特意試下佢哋嘅油飯, 佢話有椰香味同埋應該加咗雞油, 係啲飯煮得硬咗少少, 但係味算唔錯~
题外话/补充资料:
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺