2020-05-17 206 浏览
如果你钟意食川菜嘅话,不妨试下呢间连锁新派川菜餐厅啦💁🏻‍♀️~店内装潢以木为元素,都几中国风,但点餐方式就好新颖,只要scan QR code就可自行下单点餐,十分方便👍🏻!🔸 (HK$38)系餐厅嘅招牌自选麻辣香锅之一,而香锅又叫做炒出嚟嘅火锅。首先系拣选锅底 (经典香辣锅🍲/ 秘制酱香锅🍲),然后拣选5款或以上嘅香锅配菜,每款配菜额外收费,价钱由HK$28至HK$52不等。妹猪仔同朋友拣咗,选咗小辣同少盐。至于香锅配菜方面,我哋拣选咗: (HK$28)、 (HK$45)、 (HK$48)、 (HK$48)、 (HK$52)。厨师将所选配菜同酱料炒好之后,香锅就以一大碗嘅形式呈上🥣。🔸 (HK$48)除咗之外,我哋亦点咗一个凉拌小菜——,辣度选咗小辣。皮蛋浸喺红红嘅辣油上面,卖相超吸引😍!而且小惊喜系,呢啲皮蛋唔同于一般常见嘅皮蛋,系比较晶凝通透😳,食落亦比较弹牙,不过皮蛋味就冇咁重😝。虽然皮蛋味唔重,但味道都唔错😆。🔸 (HK$48)妹猪仔认为系烟韧控唔可以错过嘅一道甜品🤤!糍粑其实系似糯米糍之类,经烤过之后洒上黄豆粉,而红糖浆唔系直接淋喺糍粑上面,而系以一个小碟另上,然后可以随自

🔸[经典香辣锅🌶🍲] (HK$38)
经典香辣锅

妹猪仔同朋友拣咗[经典香辣锅],选咗小辣同少盐。至于香锅配菜方面,我哋拣选咗:[莲藕片] (HK$28)、[鲜鱿🦑] (HK$45)、[鲜虾🦐] (HK$48)、[鱼腐] (HK$48)、[嫩牛肉] (HK$52)。厨师将所选配菜同酱料炒好之后,香锅就以一大碗嘅形式呈上🥣。
经典香辣锅

🔸[烧椒皮蛋] (HK$48)
除咗[经典香辣锅]之外,我哋亦点咗一个凉拌小菜——[烧椒皮蛋🌶],辣度选咗小辣。皮蛋浸喺红红嘅辣油上面,卖相超吸引😍!
烧椒皮蛋

🔸[红糖糍粑] (HK$48)
妹猪仔认为系烟韧控唔可以错过嘅一道甜品🤤!糍粑其实系似糯米糍之类,经烤过之后洒上黄豆粉,而红糖浆唔系直接淋喺糍粑上面,而系以一个小碟另上,然后可以随自己甜度口味再沾上红糖浆😉。店员端上糍粑嘅时候,仲感受到糍粑系微热嘅~外皮烤得香脆,内里就微热而软绵绵,而且十分烟韧😍!
红糖糍粑

🔸[欲望酸梅] (HK$28)
因为怕𩠌菜太辣,所以点咗酸梅汤解解辣,但估唔到竟然系超大杯😳!为咗突显佢嘅mega size,于是将佢同餐厅水杯并埋一齐做比较😆~呢杯酸梅汤面头有几片柠檬🍋(远睇仲以为系冻柠乐😂),就算加咗柠檬,但味道都冇变得太酸,都系适中嘅酸酸甜甜咁~
欲望酸梅

✨妹猪仔👧🏻💬: 整个香锅份量好大,而且炒得好香,味道微辣得嚟有啲麻味。而所选嘅每款香锅配菜都好足料、好入味😋!餐厅食物用料超足,整体水准唔错👍🏻。钟意食川菜嘅朋友,不妨试下呢间连锁新派川菜餐厅啦!
红糖糍粑
欲望酸梅