2025-01-06
------------------ 餐廳吾該解釋吓!! -------------------- 放題時間120分鐘, 只係食咗65分鐘, 就有個四眼伙記拿張單過嚟, 叫先行埋單▶ 我心想: "都冇所謂啦, 反正都要俾錢, ▶ 好彩, 我突然問一句: " 埋咗單都可以繼續order哦? " 點知他說: "埋咗單就唔可以再落order喇!" 我話: "宜家先食到一半時間喎! 唔畀再落order! "▶ 四眼伙記好無引就擺低帳單就行開咗, 我見帳單上寫明 last order 是最后30分鐘, 即係仲有25分鐘先 last order! 有冇搞錯! 唔想俾人 order 食物, 就唔好做放題啦! ▶ 做放題, 但係又唔想俾人order, 咁都叫放題! ▶ 鬼鬼鼠鼠搏大霧! 唔話俾食客知埋咗單, 就不可再落order, 如果唔問, 真係會中硬伏! 【結論: 星期日夜晚 - 黃金時間, 只係得六成入座率, 大家知道原因啦! 】 ------------------ 餐廳吾該解釋吓!! -----------------
▶ 我心想: "都冇所謂啦, 反正都要俾錢,
點知他說: "埋咗單就唔可以再落order喇!"
我話: "宜家先食到一半時間喎! 唔畀再落order! "
有冇搞錯! 唔想俾人 order 食物, 就唔好做放題啦!
▶ 做放題, 但係又唔想俾人order, 咁都叫放題!