Plato Cafe & Bistro (吳松街)

之前朋友同我慶祝生日,就食過呢間喺油麻地分店。當時仲要坐窗邊,望住彌敦道街景都幾正~侍應仲要幫手將準備好嘅蛋糕點晒蠟燭同畫咗句生日快樂,細心到令我留低咗個好印象。所以同朋友想去尖沙咀行街,又唔知食咩好,我就推薦咗呢間了~💡 美國安格斯肉眼牛扒配乾蔥燒汁伴香辣薯條 $168  + 特飲凍焦糖鮮奶綠茶 (補差價+$16)有時出去食牛扒5成熟,最終上碟都係會7成熟左右🫣但呢間一切開,見到啲色水就知係好靚嘅5成熟,肉質夠稔,同時仲有濃濃嘅肉味,$168有咁嘅質素係好驚喜!香辣薯條炸得好脆,可惜係香辣嚟講對於重口味嘅我略嫌唔夠。飲品完全係極邪惡,夠晒濃味又有cream!💡 香煎比目魚南瓜意大利飯 $98 + 熱榛子鮮奶綠茶 (補差價+$14)對於意大利飯,我自己就反而唔鍾意正宗飯粒硬硬地個種,所以每次叫ristto都係一種賭博。今次就賭對了😻,呢款係煮到飯粒好熟透,仲有南瓜嘅香甜味,配埋煎到好香嘅比目魚,真係一啖接一啖咁食。飲品種類真係好多,熱榛子鮮奶綠茶好香又唔會死甜,唔係求其咁沖。

2022-11-19