2023-04-14
【🇫🇷世界級法式之味】與剛從英國返港嘅叔叔晚餐,叔叔周遊列國,食盡各國美食,我今晚揀咗法國菜同佢聚吓舊。簡簡單單點了個Set Dinner🗼鯷魚沙律鯷魚,又稱鳳尾魚,江魚仔。除了中國人愛曬鹹魚外,其實意大利人都會在家用鹽水或橄欖油去在家醃製鯷魚,攪碎用嚟做醬汁很常見。今次係沙律度見到鯷魚,配上新鮮柚子、車厘茄及沙律菜,再輕輕淋上欖油、檸檬汁等,鹹鹹酸酸甜甜,絕對打開咗個胃啦!🗼蘑菇湯(上)及龍蝦湯(下)忌廉蘑菇湯係法國很普遍嘅湯,廚師將蘑菇切得好碎好幼細,材料豐厚,點麵包飲入口好好味。龍蝦湯令我們想起法式濃湯Bisque, 今次嘅龍蝦湯味道適中,不太咸飲用又唔苦,實屬難得👍🏻兩碟湯均有放上食用花,廚師都幾肯花心思,靚之餘又可以食埋。🗼麵包上枱時三款麵包都熱辣辣,附上咁普通膠盒仔牛油,我最欣賞有芝麻粒粒的,層次同味道都好唔同,不過又真係三個包都好好食。🗼香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉廚師很細心,三文魚頭煎到8成熟,外脆內軟,再以新鮮薯蓉及青瓜粒襯底,檸檬時蘿牛油汁只在碟邊,我點咗少少,都係比較喜歡原味。🗼阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬「熟成」技術成功令牛扒更肉質嫩滑、牛味更濃、更
簡簡單單點了個Set Dinner
🗼鯷魚沙律
🗼蘑菇湯(上)及龍蝦湯(下)
兩碟湯均有放上食用花,廚師都幾肯花心思,靚之餘又可以食埋。
🗼麵包
🗼香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉
🗼阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬
「熟成」技術成功令牛扒更肉質嫩滑、牛味更濃、更能鎖住肉汁。牛扒上蓋墨西哥醬,青椒、蒜蓉等,吊出牛味更突出。
伴碟是羅馬椰菜花配薯餅,看出餐廳材料講究有誠意,薯餅能食到片片薯仔,口感和味道都非常之好。
🗼馬卡龍配芒果熱情果蛋糕
我欣賞馬卡龍抹茶味,脆脆感覺手咬開有綠茶cream,入口香甜杏仁味。
熱情果蛋糕點埋碟上黃色果醬食
🗼熱咖啡
美味晚餐由一杯香滑咖啡作結尾,叔叔很滿意今餐。