餐厅: 鮨燐
资讯:

最近同男朋友去咗呢間係上環嘅鮨燐 裝潢以淺木色為主好有格調 座位唔多建議先提前訂位😆 omakase價位屬中位價 師傅手藝好好 亦會好細心介紹每一道菜 壽司非常出色!個人好鍾意食廚師發板 唔同季節去食都會有唔同感覺 因為會用唔同嘅當道新鮮食材~而且可以超近距離咁望住師傅製作 仲可以同師傅傾偈🤣🫶🏻 呢度晚巿omakase 有三個價錢 分別係HKD1380/HKD1680/HKD1880我哋揀咗中間價錢嘅~ 佢包咗先付、7種刺身、和食、6種壽司、湯同埋甜品🥰𝑫𝑰𝑵𝑵𝑬𝑹 𝑴𝑬𝑵𝑼 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖𝟎/𝑷𝑷𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓✦擺盤精美嘅前菜~ 有鱈魚片乾 南瓜蓉汁煮黑莓貝(已經去除咗內臟)同埋沖繩嘅海草𝟕 𝒌𝒊𝒏𝒅𝒔 𝒐𝒇 𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊 ✦ 愛媛縣嘅真叼刺身 口感軟熟 配紫蘇葉同酸汁 好新鮮而且個碟超靚❤️✦ Seasonal 季節限定嘅牙帶魚 師傅用豉油微微燒香過 配埋惹味嘅辣椒蘿蔔同wasabi好好味!個人認為口感有少少似鰻魚✦日本北海道真蠔 大大隻非常新鮮同埋肥美海水味比較重好正🤤 配上微微辣嘅醬汁~✦日本神奈川竹籤魚 就咁加少少檸檬食已經好夠味 魚味比較重 口感較實身 師傅用海鹽微微燒

呢度晚巿omakase 有三個價錢
分別係HKD1380/HKD1680/HKD1880

𝑫𝑰𝑵𝑵𝑬𝑹 𝑴𝑬𝑵𝑼 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖𝟎/𝑷𝑷

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

𝟕 𝒌𝒊𝒏𝒅𝒔 𝒐𝒇 𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊

日本北海道真蠔

✦日本神奈川竹籤魚 就咁加少少檸檬食已經好夠味 魚味比較重 口感較實身 師傅用海鹽微微燒過~

✦黑木魚 油份較多而且魚味比較重 甜甜地嘅檸檬麵豉醬配埋正干縣嘅蔥好match 黑木嘅質地軟熟🫶🏻

✦吞拿魚赤身背脊位 魚味比較濃 中間係中吞拿魚腩配紫蘇葉同燒香左嘅蔥香 上面係最肥美嘅拖羅 超邪惡入口超級滿足🤤

✦好特別嘅堅魚bb 平時比較少食~ 師傅用海鹽燒香 仲有日本洋蔥仔 薑花 同酸汁 魚味都係比較濃😆

𝑯𝒐𝒕 𝒅𝒊𝒔𝒉

✦熱食有天婦羅拼盤 包括愛媛縣門鱔 高知縣青椒仔 宮崎宮崎烚番薯 同埋 熊本茄子 而且可以沾梅子鹽輕輕調味 個人覺得鱔同埋番薯好出色!! 天婦羅好香脆😝

𝟔 𝒌𝒊𝒏𝒅𝒔 𝒐𝒇 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊

✦好鮮甜嘅魚喜壽司 上面有柚子皮

✦長崎縣新鮮生青魚 魚皮有輕輕燒過等啲油香可以散發出來~師傅加咗薑蔥蓉 面係醋醃蘿蔔 可以中和油膩感同埋增加層次感

✦北海道岩手縣帆立貝 好大粒好厚身嘅帆立貝🤍 口感爽身~

✦日本大分深海池魚配柚子皮同日本京蔥 池魚真係好好味!師傅將佢切條 可以增加口感

✦好鮮甜好吸引嘅北海道白海膽😳上面係竹炭鹽 入口即溶大滿足!海膽份量好多 多到滿瀉xd

✦牡丹蝦壽司 個飯撈咗燒香左嘅蝦膏~上面係牡丹蝦蝦籽❤️
北海道白海膽