ITSUMÉI
大埔唔单止大❗️仲有好多唔同类型嘅餐厅俾大家选择,有Cafe shop,中菜,西餐,日式,BBQ场等等,都隐藏左唔少有特色嘅餐厅架,而今次我就带妈妈去到大埔一间主打以「铁板烧」制作料理嘅餐厅到食Lunch🍽️🍽️去到餐厅门口已经俾人有一个神秘感,好想知道餐厅入面嘅设计摆设系点样😎先揿一揿门口嘅门铃,就有一个店员热情地为你开门❤️餐厅以昏暗色灯光做主调,大部分灯光都集中在铁板烧烤板上,成为全场焦点,最钟意烤板上空的蓝色鱼缸,令人感觉高尚得来又治愈😊😊铁板烧的精髓系师傅👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳🍽️餐厅师傅拥有二十年铁板烧的经验,师傅嘅刀工处理和烹饪速度与温度控制都具有非常专业的水准👍🏻最钟意就系睇师傅煮野食❤️❤️今次叫左两Set $588嘅套餐,及两杯美人梅酒😌食铁板烧又点少得酒🥂🍾⭐️美人梅酒 $93有清新香浓嘅梅子香气,口感柔和顺滑,酸酸甜甜的,酒味不太出,劲易入口,食铁板烧配美人梅酒完全系Match架❤️。⭐️入门厨师发办套餐 $588⭐️Salad 沙律沙律以法式黑醋及秘制酱汁做调味,再配上新鲜嘅蔬菜及菠萝一齐食,非常之开胃🥗🥗沙律中仲有一粒仙女果做点缀,美美的👍🏻⭐️Teppanyaki Seafood (2

美人梅酒

⭐️美人梅酒 $93

⭐️入门厨师发办套餐 $588
沙律

⭐️Salad 沙律
铁板海鲜 -扇贝
铁板海鲜-鲍鱼

⭐️Teppanyaki Seafood (2 Types) 铁板海鲜
今次海鲜有两款,有鲍鱼及扇贝👍🏻海鲜旁边有座盐泡,都几特别😊如果海鲜唔够咸的话,可以借助盐泡增加咸味🧂不过净系食泡都唔觉得好咸😋
鲍鱼以蒜蓉作主要调味,厨师把一整个鲍鱼直接放到铁板上面煎,等鲍鱼煎熟后就会自然地脱壳👍🏻时间控制得好好,鲍鱼食落去唔会好韧😋
扇贝以黑松露酱及牛油作主要调味,厨师先把扇贝煎熟,然后放入去有酱汁的扇贝壳上☺️完全可以食到扇贝嘅鲜味👍🏻
猪扒
鸡扒

⭐️Teppanyaki Meat (1 Type)铁板肉类
今次叫咗两款肉,分别系猪扒及鸡扒👍🏻佢哋嘅摆盘都好可爱㗎,上面有一粒以小萝卜制作成的菇亭,旁边有几滴牛油酱,配肉肉黎食好香😋可以用作调味👍🏻猪扒及鸡扒分别有特制嘅酱汁以作配搭☺️都几特别㗎🐷🐔🐤猪扒🐷以菠萝汁作配搭,酸酸甜甜都几fresh👍🏻而鸡扒🐔就以榄菜汁作配搭,原来都几夹架😋味觉的解锁😂
炒饭

⭐️Fried Rice 炒饭
铁板烧的炒饭绝对系一绝,食起来粒粒分明,非常松软又不油腻,都考起师傅嘅功夫👨🏻‍🍳👍🏻 中间有一只爽口阵牙嘅大虾作点缀😌
豆乳雪糕

⭐️Dessert 甜品
成个餐嘅尾声就系个甜品啦!香浓嘅豆乳雪糕🍦都几好味,滑的来又唔会太甜😙

有机会,都会再黎呢到食,佢地嘅服务态度都好好,又细心为我地讲解每一道菜式👍🏻野食嘅味道都唔差,唔会有太重味精味道❤
沙律
铁板海鲜 -扇贝