呢间café 开张到宜家,一直收藏喺我嘅to eat list。几年前打算去食,但最后都系无食到。疫情过去,我终于食到喇!更难得嘅系,今次亦系约咗差唔多2年无见嘅朋友见面,呢餐饭真系好圆满咁。餐牌上,食物选择有好多,前菜小食、面食薄饼汉堡样样齐,我哋2个都钟意窝夫,所以一定会试窝夫。同时,因为想试埋Tiramisu,所以我哋拣咗咸版窝夫。结果,我哋拣咗:-芥末洋葱酱炸鸡窝夫 -慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱-冻二世祖特浓朱古力-牛油果奶昔-提拉米祖🌟 自家制芥末洋葱酱炸鸡窝夫 $148炸鸡窝夫呢个咸甜组合几吸引,造型吸睛同打到卡。大大只太阳蛋舖咗系炸鸡同窝夫上面,再加埋食用玫瑰花🌹,呃到唔少菲林。一切开,鸡蛋蛋汁就流出嚟~我唔好生蛋,所以蛋黄交畀我朋友~只蛋煎得几好,系有脆㶶边嘅,所以我有食到蛋白,好正!炸鸡炸到外脆内嫩,食落几滑,唔干,配上芥末洋葱酱一齐食,几夹;另外周围都洒满咗好多花生碎,窝夫外脆内软,唔甜,按喜好加埋枫糖浆一齐食,咸甜咸甜咁,几特别,令人食完一啖又一啖。♡慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱 $198 见到好多人都食呢个,同埋卖相摆盘都唔错,所以就试。猪鞍劲大块,又厚切,你

-芥末洋葱酱炸鸡窝夫
-慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱
-冻二世祖特浓朱古力
-牛油果奶昔
-提拉米祖
🌟 自家制芥末洋葱酱炸鸡窝夫 $148

♡慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱 $198
慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱

见到好多人都食呢个,同埋卖相摆盘都唔错,所以就试。猪鞍劲大块,又厚切,你可能会担心会柴,但系呢个系慢煮之后再煎,所有嘢都啱啱好,口感同肉质都好好,食落软稔多汁,上面嘅酸梅蛋黄酱酸酸甜甜,好醒胃又减腻,配埋绝对有画龙点睛之效,大推!最底层仲有薯蓉,好滑,不过食到加咗唔少cream,食肥仔嘢XD
💛冻二世祖特浓🍫朱古力🍫 $48
呢个系佢signature饮品,而且只限堂食,所以我哋一定试。佢用樽入好,一樽可以倒出四至五细杯,多啲人分会好啲
💛冻二世祖特浓🍫朱古力🍫

朱古力浓度望落几高,饮之前我就摇匀咗先,防止可可粉沉底。未饮已经闻到朱古力味,饮落有细个似朱古力奶嘅回忆,质地厚身又香滑,但甜度唔会好高,有浓浓朱古力味,好啱口味。如果你系朱古力爱好者,又对呢间餐厅有兴趣,就一定要点嚟试吓。听讲要热朱会有靓拉花,下次去可以一试!

🍰 提拉米祖 $108
提拉米祖

提拉米祖只限晚市供应,所以都成为咗我哋嘅必食item!份量超足,用大大只玻璃碗装住,4个人share都无难度。蛋糕注明用上无菌蛋,大家可以食得安心。外面睇到,有两层手指饼干,同mascarpone芝士交叠住,最顶层就系可可粉。手指饼沾上咖啡酒,有咖啡香,唔过浓,层次厚度都岩岩好;Mascarpone芝士比较厚重,打入无菌蛋,口感更加绵密,轻盈软滑,但不失浓郁口感,所以我哋2个食咗几啖已经觉得「漏」,不过好满足~

💛💛牛油果🥑🍌奶昔 $52
牛油果奶昔大大杯,喝起来creamy,但却畀人一种清新fresh的感觉,同埋牛油果本身都叫做健康,个心饮完都冇咩罪恶感~推!
💛💛牛油果🥑🍌奶昔

总括嚟讲,食物方面系唔错,卖相都睇得出花咗心思,令到客人可以影打卡。不过,我同朋友都觉得有些方面存在改善空间。例如,店员的说话措辞和服务态度:虽然餐厅只系有90分钟用餐时间,当日是星期4,我们未吃完甜品,店员就已经提醒我们时间快到,要先结帐。当时接近9时,而餐厅还有空桌,外面亦没有客人在等候,店员这样做感觉令人有点「赶客」。事后上网看其他人的食评,发现这不是个别例子呢,其他客人都有遇上类似的情况,我想店家要注意吓呢。
2023-04-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
慢煮加拿大猪鞍架配酸梅蛋黄酱