2022-07-31
睇完場電影,有點餓去咗附近餐廳食嘢見到一間以紫色為主調嘅餐廳,感覺好優雅。餐廳名叫「吃扒」,主打喺鋸扒。餐廳座位寬敞,坐得又舒適,播著抒情音樂,配以黃色嘅燈光,格外有情調。打開餐牌,見到百幾元扒類價錢都好親民,仲可揀選KETO餐,啱晒選擇生硐飲食嘅人士!扒餐可配搭飯、薯菜或意粉,另加 $25 可轉套餐,有埋餐湯🥣、餐包🥖、飲品🍹同埋甜品🍨,超抵食!我哋揀咗扒餐,落單後就送上熱騰騰嘅餐包 ,口感好鬆軟,加埋牛油超正。餐湯可揀中式湯或西式湯,揀咗每款湯各一碗,中式喺豬骨雜菜湯,有洋蔥、茜芹、紅蘿蔔等。西湯係羅宋湯,蕃茄味道超濃郁!西冷牛扒🥩配洋蔥汁 ($158)上餐時,侍應會比紙巾擋住,加入洋蔥汁時,會聽到塊鐵板上發出喳喳聲,煙霧四起,聞到好香噴噴!牛扒好大塊,點埋洋蔥汁,惹味呀!~特選肉眼扒🥩 ($162) ,加$18 配熱熔芝士🧀侍應用手柄煲熱溶芝士,將芝士汁倒上肉眼扒,肉眼扒沾著濃郁芝士,真喺好美味!甜品:朱古力心太軟🥧用匙羹輕按心太軟,朱古力流出來,香噴噴嘅朱古力味道,配搭椰子雪糕,好正呀!朱古力醬椰子雪糕🍧用鋁杯盛載雪糕,有效保持雪糕冷凍嘅溫度,無咁快溶化! 雪糕加上朱古力醬,
西冷牛扒🥩配洋蔥汁 ($158)
特選肉眼扒🥩 ($162) ,加$18 配熱熔芝士🧀
甜品:
朱古力心太軟🥧
朱古力醬椰子雪糕🍧
用鋁杯盛載雪糕,有效保持雪糕冷凍嘅溫度,無咁快溶化! 雪糕加上朱古力醬,帶有濃郁嘅朱古力味,配搭椰子雪糕,味道好夾。
飲品:
檸檬茶🍹