2025-07-09
今日晏晝喺土瓜灣做完運動,餓到肚打鼓,行過「有間茶記響附近」,比佢門口個懷舊霓虹燈吸引住,一於入去醫肚。茶記裝修簡單但乾淨,冷氣夠涼,坐低即刻舒服晒。🌟蔥油雞扒煎雙蛋飯:雞扒大到差啲遮住成個飯!外皮煎到金黃香脆,肉質嫩滑多汁。最正係佢哋自家製嘅蔥油,香而不膩。雙蛋要咗太陽蛋,蛋黃流心撈飯,加埋蔥油,簡單但超級邪惡!🍞魔鬼西多士:真係魔鬼級數!厚切多士炸到外脆內軟,一切開oreo碎同榛子醬即刻湧出嚟,甜度剛好唔會膩。面頭仲有塊牛油慢慢融化,視覺效果滿分!建議兩個人share,一個人食真係太罪惡~🍛咖喱雞扒飯:咖喱汁香濃帶微辣,有淡淡椰香。雞扒同樣出色,外脆內嫩。最驚喜係薯仔煮到好入味,但又唔會散晒,撈飯一流!☕凍檸茶:茶底濃郁得嚟唔澀,檸檬夠新鮮,甜度剛好,解膩一流!環境方面,雖然裝修簡單,但勝在乾淨企理。冷氣夠涼,卡位坐得舒服。伙記阿姐好熱情,見我哋影相仲主動幫手打燈!埋單每人$80有找,以而家物價真係好抵食。總結:呢間茶記雖然唔起眼,但食物質素拍得住酒樓,價錢就保持街坊價。特別係個魔鬼西多士,絕對值得專程過嚟試!下次會再嚟試埋佢哋其他招牌菜~
🌟蔥油雞扒煎雙蛋飯:
🍞魔鬼西多士:
🍛咖喱雞扒飯:
☕凍檸茶:
茶底濃郁得嚟唔澀,檸檬夠新鮮,甜度剛好,解膩一流!