2021-08-03
北角炮台山一帶有不少茶餐廳,「茶東西」用了全白裝潢,就像漆黑中嘅螢火蟲一樣,屹立在辦公大樓的地下位置。餐廳牆身用左卡通漫畫佈置,感覺年輕,而且餐牌都有唔少同傳統茶記唔一樣既選擇!到訪時正值下午茶同晚餐交界,可以選擇的餐點不少~🚩滋味菠蘿黃金蝦漢堡配美式粗薯條$46|ᴛᴇᴀ sᴇᴛ✣ 座低既時候仲係tea time,揀左最鍾意既蝦漢堡,雖然係茶餐廳,都絕無欺場,一樣會烘過漢堡包皮,菠蘿好大片而且好乾身,唔會水滴滴,蝦餅比較乾身少少,菜用左沙律菜,顏色好靚。餐單寫左配美式粗薯條,但係最後配左蕃薯條,雖然都好食,但係就唔係我期望果樣野😂✣ 下午茶冇得轉特飲有啲可惜,只可配咖啡、茶。🚩滑蛋蓋飯配北海道咖喱豚肉汁、忌廉奶油雞肉汁$55|ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ✣ 朋友叫左滑蛋蓋飯,佢話滑蛋炒得唔錯,咖喱豚肉料都好多,覺得咖喱比較好食啲。🚩話梅啤酒花蜜糖汽泡茶+$18|ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ✣ 另外+$18 可以嗌特飲,之前都未試過飲啤酒花既飲品,飲落真係有少少啤酒味,但係就冇酒精成份,小朋友都飲得😛🚩邪惡咸蛋醬雞中翼$48|ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ sɴᴀᴄᴋs✣ 雖然係即炸,熱辣辣咁上檯,但係咸蛋醬同雞
滋味菠蘿黃金蝦漢堡配美式粗薯條
🚩滋味菠蘿黃金蝦漢堡配美式粗薯條$46|ᴛᴇᴀ sᴇᴛ
✣ 下午茶冇得轉特飲有啲可惜,只可配咖啡、茶。
滑蛋蓋飯配北海道咖喱豚肉汁、忌廉奶油雞肉汁
滑蛋蓋飯配北海道咖喱豚肉汁、忌廉奶油雞肉汁
話梅啤酒花蜜糖汽泡茶
🚩話梅啤酒花蜜糖汽泡茶+$18|ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ
邪惡咸蛋醬雞中翼
✣ 雖然係即炸,熱辣辣咁上檯,但係咸蛋醬同雞翼就分開左兩樣野,原本期望係好似黃金蝦咁上,咸蛋黃醬份量絕對唔少,但係醬可以再濃味少少。