2022-11-24 499 浏览
依家老挝餐厅bookmark左好耐,虽然之前喺中环返工,但总系冇机会去食,到依家离开左又想返去试下。成世人未去过老挝,都唔知老挝系食乜,咁老挝都系东南亚地方,食既野应该同泰国、越南果啲差唔多。个餐牌有超多素食拣,贪心既我就拣左个素盘菜,贪佢乜都有啲。素盘菜唔系我地平时食开一大盆乜都倒哂落去既盆菜,而系有好多小盘子装住唔同既菜式。成个set有七个小菜、饭同甜品,两个人食会饱到上心口。香芒米纸卷系点花生酱食,出乎意料之外咁夹。香脆素鸡粒系将杏鲍菇切粒拎去炸,整到好似炸鸡粒咁,几好食。茄子酱个样成个鱼香茄子咁,但原来佢个味系偏酸酸甜咁,都几得意。另外仲有青木瓜沙律、手打素鱼饼、老挝蒸粉卷同素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。甜品个名叫露楚甜品,露楚可能系老挝既词汇,其实系斑兰糕同芝麻糕。个糕上面有啲豆蓉花做点缀,好睇又好食。不得不提依个素鸡翼,我地order果阵个哥哥仔都提左个鸡翼其实系油炸鬼,但系我就系想知油炸鬼点整做鸡翼。结果原来真系油炸鬼,味道冇乜特别,但叫做系满足左求知欲啦。椰汁红豆冰就冇乜特别,可以试下其他更有特色既饮品。喺唔知老挝菜系食乜既情况下黎试,结果都几有惊喜
香芒米纸卷系点花生酱食,出乎意料之外咁夹。香脆素鸡粒系将杏鲍菇切粒拎去炸,整到好似炸鸡粒咁,几好食。茄子酱个样成个鱼香茄子咁,但原来佢个味系偏酸酸甜咁,都几得意。另外仲有青木瓜沙律手打素鱼饼老挝蒸粉卷素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。

椰汁红豆冰就冇乜特别,可以试下其他更有特色既饮品。

喺唔知老挝菜系食乜既情况下黎试,结果都几有惊喜,亦令我想继续发掘冷门菜系既素食。