2022-11-05
朋友介紹新餐廳有好多vegan options,於是成班素食朋友仔一齊去試,結果係一個超級大既伏。因為menu冇相,所以唔知啲食物係咩樣,但個cheese board上到黎成個樣好唔對路。食過vegan cheese既都知vegan cheese同dairy cheese係唔同樣,我地見碟野咁似dairy cheese,就問下個waitress啦。佢毫不思考就話係vegan,於是我地叫佢再問廚房,先知佢真係比左碟dairy cheese我地!擾攘一輪終於食到vegan cheese,味道唔算impressive,同埋硬係仍住佢地都仲係比左dairy cheese我地食。跟住waiter上左一碟好似魚既dish我地,當我地仲好amazed點解外形可以做到同魚一模一樣,同枱朋友醒起我地冇叫過任何素魚菜式。於是又叫waiter過黎,果然佢地拎左碟真魚比我地。去到依度已經唔想再喺度食,但無奈已經order哂,騎虎難下。依個Butter Jack Chick唔知邊一忽似雞,份量又勁少,唔知自己食左啲乜。依個Banana Blossom Eggplant Stack又係垃圾一樣,只係將一堆野堆埋,
依個Banana Blossom Eggplant Stack又係垃圾一樣,只係將一堆野堆埋,賣相唔得,味道又係唔知食乜咁。
依個Vegan Beet Wellington更係極品!求其拎塊急凍酥皮包住兩片烚紅菜頭,咁樣就夠膽收$290,加埋一要over $300!完全垃圾級別!
其實唔識煮素食唔好夾硬整,令人覺得素食就係咁難食,影響大眾對素食觀感。另外就份量同味道黎講都係嚴重overpriced,唔明IG點解咁多正評,希望大家唔好中伏。