mealmealmeow
【筲箕灣家常菜館😽】
mealmealmeow
2025-10-27
關注

喵仔今日帶喵女去一家,好有格調嘅中菜館,門口個霓虹燈牌寫住「開飯啦」,超吸睛!😍 入到去見到啲裝修好似屋仔咁,好溫馨,但啲菜式又好有創意,喵仔個為食雷達即刻「嗶嗶」作響,話我知呢度有好嘢食!

ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ……… ᗦ↞◃ ………

✨1) 外婆紅燒肉,流心蛋
呢個紅燒肉不得了!啲豬肉炆到超腍滑,肥瘦均勻,入口即溶,個醬汁甜甜鹹鹹好惹味,完全係白飯小偷啊!🍚 旁邊隻流心蛋切開,啲蛋黃漿湧出嚟,撈埋啲肉汁一齊食,邪惡感十足!

✨2) 七里莊酒糟醉雞
個醉雞好有驚喜!雞皮爽滑,雞肉又嫩又滑,一啲都唔韌。最正係陣陣香醇嘅酒糟味,滲透曬成件雞,食落口齒留香,係一個好開胃嘅冷盤,喵女大讚!👍

✨3) 蟹粉扒豆苗
嘩!呢個蟹粉扒豆苗超足料!金黃色嘅蟹粉醬鋪滿曬啲豆苗,每一啖都食到濃郁嘅蟹黃鮮味同蟹肉絲。豆苗好嫩綠,完全冇渣,索曬啲蟹粉汁,鮮味 double up!就算係平時唔鍾意食菜嘅喵仔都清曬成碟!

✨4) 炸芝麻團
呢個芝麻團用個好得意嘅竹籃仔上枱,打卡一流!📸 炸到外層金黃香脆,面頭鋪滿黑白芝麻,咬開去煙煙韌韌,入面個餡唔會太甜,熱辣辣食真係好正!一啖一粒,好快就俾我哋食曬~

✨5) 特色飲品
飲品都好有特色!喵女叫咗杯「長氣嫲嫲」,即係熱情果羅勒茉莉茶,飲落酸酸甜甜好清新,羅勒味好夾,好驚喜!🍹 喵仔就試咗「爆打鴨屎檸檬茶」,茶底好香,加埋手打檸檬嘅清香,解渴又解膩,食完啲濃味嘢飲返啖即刻爽曬!

😻吸喵指數:9/10

🤍環境裝修有心思,屋仔卡位私隱度高又舒服,打卡一流!
🤍菜式名同飲品名好有創意,食物質素高,係傳統中帶點新派Fusion。
🤍外婆紅燒肉同蟹粉豆苗必點,味道濃郁,送飯簡直無敵!
🤍飲品選擇多,手打檸檬茶同特色水果茶都好出色,解膩一流。