2021-07-29
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【熟成牛扒房 味力沒法擋】香港食熟成牛扒通常都好貴,自己買返屋企煎最平都要三百幾四百蚊,呢間餐廳嘅熟成牛扒真係好抵食🥺 晚市最平二百幾蚊已經有一塊,而午市只係百幾蚊咋😳呢間餐廳menu都幾多選擇,除咗有豬牛羊雞扒,仲有各款海鮮、Pizza、意粉、刺身、印度咖喱等等🤤 佢午市就更加抵食,有好多好平嘅選擇,相信質素同晚市應該一樣😋 環境方面,裝修偏懷舊感覺,空間寬敞,乾淨企理,夜晚燈光偏暗🤏🏻我哋每食完一樣菜式,老闆都會嚟幫我哋換過隻碟,咁啲味就唔會撈埋一齊🍽 出面有啲餐廳都唔會咁做,估唔到小店都會有咁好嘅服務👍🏻 另外,老闆有同我哋介紹個menu,解釋吓啲牛肉咩分別,邊款靚啲等等🥩本身走嗰陣仲同老闆講話我哋下次會再去,不過佢就話份租約仲未傾好,如果傾唔掂的話只會做到下個月中🥲 即係可能得返半個月……~我是Menu~蘑菇湯 $55平時出街食,好多磨菇湯都稀到好似水咁🥲 不過當我哋試完呢度嘅湯之後,都讚不絕口,飲落口啖啖蘑菇粒,明顯係用一粒粒蘑菇打出嚟🍄 夠哂真材實料,好濃味好好飲🤓 唔好以為佢$55好似好貴咁,佢嘅份量係夠裝落兩個湯碗度,夠兩個人
【熟成牛扒房 味力沒法擋】
美國熟成牛肉眼 厚切
~我是Menu~
蘑菇湯
蘑菇湯 $55
平時出街食,好多磨菇湯都稀到好似水咁🥲 不過當我哋試完呢度嘅湯之後,都讚不絕口,飲落口啖啖蘑菇粒,明顯係用一粒粒蘑菇打出嚟🍄 夠哂真材實料,好濃味好好飲🤓 唔好以為佢$55好似好貴咁,佢嘅份量係夠裝落兩個湯碗度,夠兩個人share飲,真係好足料🥰
美國熟成牛肉眼 厚切 $418
如果俾我揀肉眼同西冷,我一定會揀肉眼,肉眼油香味重好多,亦都比較嫩滑,於是我哋就嗌咗塊Medium Rare嘅厚切肉眼試吓了🥩 切開一啲血水都冇,rest得剛剛好🥸 一入口,陣油香同肉汁即刻標曬出嚟,啲肉質好軟冧,而個面亦煎到有小小脆身,真係好抵食🤤 而除咗塊扒之外,佢啲薯條超長超大條,又炸得極香脆,咸度恰到好處,好耐無食過咁粗嘅薯條🍟 至於配菜方面,佢哋唔係落普通嘅黑醋同橄欖油,而係撈埋咗泰式調味嘅沙律菜,食落一啲都唔寡😌
蜆肉扁意粉
蜆肉扁意粉
蜆肉扁意粉 $139
佢呢度啲嘢食真係好大份,質素亦都幾好😛 呢碟意粉大碟得嚟又有好多蜆肉,啲意粉煮到al dente好有咬口,又會掛得到汁,好明顯食得出用咗白酒嚟煮🥂 除咗蒜香十足,更有些微嘅辣味,不過呢種辣不但唔會搶味,反而能夠吊起蜆肉嘅鮮味🍝 至於啲蜆肉呢就大大粒,亦都好鮮甜爽滑,令我哋想試埋佢其他海鮮😋
Tiramisu
Tiramisu $55
食完正餐就當然要食甜品啦,首先要讚一讚佢嘅賣相幾吸引🤤 老闆話佢哋係用意大利芝士整,食落去果然係有啲唔同,軟身得嚟又好Creamy,仲有淡淡嘅咖啡味🤩 而食食吓更可以點埋佢伴碟嘅朱古力粉一齊食,另有一番滋味🦦
焦糖雪糕
焦糖雪糕 (Free)
老闆好好人咁問我哋食唔食雪糕,本身已經好飽嘅我哋喺度猶豫緊,不過佢話係靚貨,咁就試吓啦🤪 雪糕啫~ 有第二個胃㗎嘛🙈食落真係好有驚喜,有好香嘅焦糖味之餘,仲有好多焦糖脆脆,的確係幾正🥰
~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛
地址:
Le Steak Specialiste (佐敦)
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖