mother_christine
【灣仔】Le Menu
mother_christine
2025-11-05
關注
如果講起灣仔六國酒店,直頭係我童年回憶🙂記得以前細個屋企人會帶我去六國酒店食buffet,估唔到大個嘅我,有機會同朋友一齊去返六國酒店「Le Menu」食晚市自助餐😜

適逢朋友生日,單數日子就會有「火焰雪山」、雙數日子則為「法國經典橙酒班戟」,本來好期待火焰雪山🗻🔥,不過自己就冇留意到原來去食嗰日係雙數😖緣慳一面。

今期嘅主題:龍蝦、花膠、佛跳牆,我自己都幾鍾意食龍蝦,有得任食龍蝦嘅buffet我先會想去😛我朋友就鍾意花膠,始終係平時處理花膠都好複雜,自己就比較少煮🥺

每人都有一張「自助晚餐 食物換領券」,今次就係換每人一盅「佛跳牆」,佛跳牆入邊有肉、鮑魚、海參等材料燉出,味道清甜!

自助餐有個corner位,除咗「牛扒」、「片皮鵝」,喜歡香口嘅人士,必試「煎鴨肝多士」😜

喺熱菜區,竟然有款幾特別,好少喺自助餐見到嘅菜式「芝士蘑菇焗蟹蓋」,每次出唔會好多,一拎晒就會即刻加滿,keep住有啲熱辣辣嘅感覺👍🏻

呢度冇生蠔,不過就有「炸生蠔」喜歡食生蠔嘅朋友,都可以攞嚟試吓!🦪

酒店招牌得獎蛋糕「朱古力蜜柑慕斯」推出迷你版!同時必試「藍芝士撻」,切開即見濃郁流心,絕對是自助餐的必食之選!🍰🧁

每日都有表演時間,師傅今日就表演咗「葡式燒乳豬」、「煙燻紐西蘭牛柳」、「法國經典橙酒班戟」,處理好之後就可以喺熱食區,自由取食物😗

表演時間(1):下午6:45葡式燒乳豬
表演時間(2):下午6:45 煙燻紐西蘭牛柳
表演時間(3):下午7:15火焰雪山 (單數日子) 或法國經典橙酒班戟 (雙數日子)