2020-09-22
疫情嚴重,少出街左好多。難得收工同朋友約左係CWB行街,發現有間台灣野出面有一條短短人龍,就決定試下。後尾睇返,呢間應該係台灣開到來香港的過江龍,主打滷味,可以自由搭配唔同麵/滷味/配料。麵都有好多仲可以揀,我就揀咗富有台灣特色嘅王子麵,要加兩蚊。我朋友就揀咗冬粉(粉絲)。我哋兩個嗌咗好多樣餸,share嚟食~甜不辣、鴨血、豬腱肉:不錯大豆皮:呢個吸左滷味汁好好食杏鮑菇:菇味感覺有點淡,可能是被其他滷味味道蓋過見到有樣小食叫蘋果鹽酥雞,聽落有少少黑暗料理,但因為貪新鮮,所以都係嗌左來試。其實佢既鹽酥雞同出面嗰啲係冇咩大分別,只不過係附上左幾塊蘋果片。我食法係先食一舊雞,再夾塊蘋果一齊食,雞嘅油膩感就會冇咁重,又出乎意料地夾(??)XDD花枝丸外皮香脆,內裏口感紮實,非常好食!左:黑糖珍珠奶茶;右:茉香珍珠奶綠半糖剛剛好,不會太甜舖頭裝修都好有舊式小店feel,牆上面掛滿晒唔同食物嘅牌,仲有有霓虹燈非常點題咁寫出左呢度嘅主打食品(XD)。雖然份量唔算太多,不過一碗麵平均都係~$40左右,整體來講CP值都幾高,唔係超肚餓既時候來食就剛剛好。
我哋兩個嗌咗好多樣餸,share嚟食~
甜不辣、鴨血、豬腱肉:不錯
大豆皮:呢個吸左滷味汁好好食
杏鮑菇:菇味感覺有點淡,可能是被其他滷味味道蓋過
花枝丸外皮香脆,內裏口感紮實,非常好食!
半糖剛剛好,不會太甜