2016-01-26
一直都以為小甜谷只有甜品, 但原來位於銅鑼灣的分店卻有西餐服務.之前就試過小甜谷的甜點, 水準一向都不錯.今次好朋友提議去銅記shopping時試一下佢地嘅菜色, 點知一試之下, 有驚喜.餐廳環境舒適, 而且裝飾可愛. 以白色為主調, 所以整體光線柔和枱與枱之間的位置有距離, 所以不算侷促我地2個女仔胃口不算大, 所以一齊order再share食.餐牌上的菜色同飲品都附以彩圖, 所以好適合我地需要睇圖叫菜的人.前菜: 海蝦鮮果合桃沙律, 柚子芥末汁 HK$ 98.00好喜歡呢個沙律海蝦肉厚,咬落彈牙脆口, 食得出很海鮮的甜味, 而唔係用無味的水晶蝦配以新鮮蔬菜同水果, 當中有橙肉同柚子肉, 加上柚子芥末汁酸酸甜甜的, 又清新又開胃.再加上粒粒的核桃碎, 增加口感之餘, 營養價值仲好高.主菜 : 鮮蝦墨魚汁意大利麵 HK$ 118.00平時對住墨魚汁意大利麵真係又愛又恨 我愛墨魚汁的獨特香味,呢個意大利粉完全被墨魚汁包裹住, 墨汁味雖然不算濃, 但還不錯.而海蝦一樣是選肉厚的, 爽口彈牙.不過我恨墨魚汁食到我一嘴都烏卒卒好失儀態. 好彩今次同好朋友一齊食飯, 可以不顧儀態.宇治抹茶牛奶沙
之前就試過小甜谷的甜點, 水準一向都不錯.
枱與枱之間的位置有距離, 所以不算侷促
再加上粒粒的核桃碎, 增加口感之餘, 營養價值仲好高.
而海蝦一樣是選肉厚的, 爽口彈牙.
沙冰抹茶味濃, 而且帶有少少綠茶的甘味. 綠茶控應該會好喜歡.
這是店內新推出的甜品, 對於甜品女生總是抵抗唔到.
窩夫配雪糕本來就是不敗的甜品, 而這個綠茶雪糕的綠茶很濃, 所以配以窩夫同食真係無得輸.
建議可以每次逐少逐少地加入綠茶汁, 如果唔係窩夫底部好容易被浸住稔左. 影響口感架啦!!