2022-07-30
身為抹茶控一定要去The Matcha Toyko朝聖,佢地係由東京表參道開到過黎香港,主打100%有機抹茶🍵最近佢地係荃灣南豐紗廠開左分店,對於新界人黎講真係一個大好消息🤣終於唔洗去到銅鑼灣咁遠先有得食😙◦ Iced Matcha Espresso Latte ($48)由100%有機抹茶、牛奶同埋咖啡打造三色漸層真係好靚😍不過味道就同我想像中有出入🙈雖然咖啡味同抹茶味都突出,但感覺兩者唔係好夾,下次我可能會就咁叫抹茶既飲品😛另外鍾意燕麥奶或者杏仁奶既朋友仲可以改用呢兩款奶😝◦ Matcha soft served ice-cream🍦 ($42)呢杯雪糕都唔錯😍首先份量都幾大杯,上面撒左抹茶粉都幾靚❤️對於一個抹茶控黎講,呢杯雪糕既抹茶味唔夠濃,奶味比較重,而且口感好順滑;雪糕筒都幾脆而且好香,唯一不足既就係溶得比較快,影相要影快d🫶🏻其實荃灣呢間仲有The Mills限定既All Day Breakfast (雲朵蛋croffle配三文魚/雞胸),可惜2點去到已經賣曬了,希望下次早d去試試🤩📍The Matcha Tokyo | @the.matcha.toyko_hk 荃灣白田壩
荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G01號舖 (到訪分店)
銅鑼灣勿地臣街8號地下
薄扶林數碼港道100號數碼港三座C區資訊科技大道3樓303號舖
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓B201號舖