2024-05-02 151 浏览
【屯门区】【吉氏】同啲屯门牛倾开屯门饮食文化,好多朋友都话虽然多咗人会返内地食饭,但系其实喺屯门,有质素嘅餐厅依然喺度,例如置乐花园后面𠮶几条街,俨然已经隐约有「食街」嘅雏型走咗出嚟。老读者就知我好耐之前都喺附近觅过吓食,今次就试吓啲新嘢。同皮蛋哥嚟到呢间开张大半年嘅「吉氏」,觉得可以一战就入咗去。大家都叫咗午餐,前菜嘅「蕃茄汤」非常浓香,好足料。主菜试「肉酱手工薄饼」,都好正,系我中意嘅薄饼类型。另外试埋「西班牙烧乳猪伴薯蓉及烩烟肉椰菜」,招牌菜之一,好好食。佢特别分开咗两个位嚟整,一边系食鲜嫩感,一边食肉香,配埋劲脆嘅猪皮真心掂。试个屯门独家嘅「巴伐洛娃蛋白饼」做甜品,系用蛋白同糖以长时间慢慢焗成嘅蛋糕,口感特别,味道丰盈,好食。好似上环都有间西餐系食类似呢样嘢,但屯门就真系冇见过。餐饮我哋饮埋冻嘅「Americano」同「Mocha」,都系水准之作。之后老板娘仲出嚟吹吓水,讲到佢哋晚市仲有道都好受欢迎嘅「鸽子批」,我都心思思想下次试埋佢哋个晚市呀。皮蛋哥都好欣赏呢度啲菜式,而老板娘就笑笑口咁,欢迎我哋下次再嚟咁话。。。(地址:屯门青善街28号康景花园地下1号舖)#1amfoodi

(地址:屯门青善街28号康景花园地下1号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯门区 #屯门 #吉氏 #兆麟 #三圣总站 #午餐 #蕃茄汤 #肉酱手工薄饼 #西班牙烧乳猪伴薯蓉及烩烟肉椰菜 #巴伐洛娃蛋白饼 #pavlova #Americano #Mocha #鸽子批 #1am1372 #1ambackup
2024-04-30