2022-12-14
今日介紹嘅呢間居酒屋位於天后清風街,環境舒適優雅,牆上掛滿日本風情壁畫。餐廳不時換餐牌,提供多款和風小食及定食。🌟日本產A5和牛壽喜燒 $388A5和牛肉色粉嫩,油脂分佈平均,食落有油脂感都有入口即化既感覺。壽喜燒配料主要有蔬菜、洋蔥、日本大蔥、菇類、豆腐、蒟蒻絲等等。以一個接近$400 既壽喜燒黎講價錢偏貴,因為配料唔算話太多。🌟黑松露大拖羅蓉卷 $98卷物入面有蟹柳、青瓜同蛋,而上面就鋪左拖羅蓉同黑松露,不過略嫌黑松露味重左少少蓋過咗拖羅蓉嘅味。🌟豚肉年糕(韓式辣醬) $48豚肉包裹著煙韌軟糯嘅年糕,食落有層次因為係外面燒到脆既豚肉而入面就係煙煙韌韌年糕,好有咬口。🌟豚肉包雞髀菇 $38豚肉包卷住雞髀菇,而雞髀菇都有燒過口感彈牙唔會話燒到乾水配埋辣醬非常惹味。🌟豚肉虎蝦 $68用豚肉卷住大大隻嘅虎蝦而蝦上沾滿忌廉汁,係一個幾新穎既配搭。📌 黑木亭居酒屋 @blackwoodizakaya 天后清風街10號清風大廈地舖🚇港鐵天后站 A2 出口, 步行約3分鐘📍#天后
🌟日本產A5和牛壽喜燒 $388
🌟黑松露大拖羅蓉卷 $98