香港人工作步伐急速,生活节奏紧张……等等!呢两句野系咪有啲熟口面?系呀,放工一阵又话重要赶住见客,一阵又话要自我增值赶去上堂等等…系放工同下场中间呢段秒秒几百万上落既时间,要速食又要健康重要食素??一次过要哂呢3个咁奢侈既愿望,唔通只有食Kinder出奇蛋?「神啊!老婆我都揾到,唔通想食健康少少既野就揾唔到!?」然后当我行入彩虹地铁站后就证明左呢个神系真系存在既!「Subway」冇错,今次我要扫既系Subway!不过醒目既师主一定就会问:「Subway唔系素食店黎㖞?」A~师主,你有所不知了,其实依家Subway有两款素包架~亦即系今次会介绍既两款:(1)   素菜健盈乐(2)   素扒潜艇堡(今次唔特别介绍间野个壳,总之就系咁subway一间,间舖望落都干净既)系介绍野食之前,先讲下个「Subway攻略」:(一)系cashier叫野:唔好以为叫野比钱就搅掂,叫野之后先系挑战既开始(二)先拣包:共4款比你拣,即系同一款包你可以食4次(三)拣配菜:呢关应该可以称为大佬关,过程中你可能需要发出数次「this」或「that」字。*但其实你可以以一个字「ALL」KO佢。(四)拣酱料:首先你要眼
香港人工作步伐急速,生活节奏紧张……

「神啊!老婆我都揾到,唔通想食健康少少既野就揾唔到!?」

然后当我行入彩虹地铁站后就证明左呢个神系真系存在既!

「Subway」
(1)   素菜健盈乐
(2)   素扒潜艇堡

系介绍野食之前,先讲下个「Subway攻略」
(二)先拣包:共4款比你拣,即系同一款包你可以食4次
(三)拣配菜:呢关应该可以称为大佬关,过程中你可能需要发出数次「this」「that」字。
*但其实你可以以一个字「ALL」KO佢
(四)拣酱料:首先你要眼明,分辨咩酱系咩酱,然后要心快,谂掂你呢刻想要既酱
(五)拎野比钱:辛苦哂!

以下就系今次既两位战利品:
素菜健盈乐(蜜糖燕麦包+田园沙律酱)
素菜健盈乐(蜜糖燕麦包+田园沙律酱 )
其貌不扬,其实系我打开左啲比大家睇清楚啲,不过都系其貌不扬。
虽然睇唔哂啲配料,但其实系已经放哂上述既菜类配料入去。
可以话系一个好基本既subway包,蜜糖燕麦包食唔出蜜糖左系边,不过无减佢既好味程度!
田园沙律酱相对清新,但仍保留到香味。

素扒潜艇堡(全燕包+千岛酱)
素扒潜艇堡(全麦包+千岛酱)
老老实实,味道方面,真系食唔出同上面个包有好大分别…
不过!个人觉得呢个真系值得一试!虽然块素肉好薄,食左都唔觉,不过就系因为多左块野,口感丰富左,而且因为系炸既,所以会比上面果个香口啲(但亦可能系因为用左千岛酱)。

同场加映:门面,Subway咁既样既Subway
题外话/补充资料: 【关于Subway恐惧症】 其症状包括「莫明既不安或慌张」、「唔敢叫或拣」、「扮英文人」等等。其实我都系病者之一,不过因为呢间系全中文,所以医好左我,而加我系其他分店都可以大声叫「this and that」喇!
2019-03-12
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
素菜健盈乐(蜜糖燕麦包+田园沙律酱 )